Sarkoziju uručena optužnica 1Foto: EPA/ THIBAULT VANDERMERSCH

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi danas je pušten iz pritvora, a pre toga mu je uručena preliminarna optužnica koja ga tereti da je u predsedničkoj kampanji 2007. godine primio milione dolara od tadašnjeg predsednika Libije Moamera Gadafija, preneo je AP.

Pored nelegalnog finansiranja izborne kampanje, Sarkozi je optužen za korupciju i za skrivanja novca koji je dobio od Libije, navodi Mond.

Istraga o finansiranju kampanje vodi se od 2013. godine, a intenzivirana je kada je tužilaštvo pronašlo svedoka koji je rekao da je Sarkoziju iz Libije doneo kofer u kome se nalazilo pet miliona evra.

U istrazi su proveravane tvrdnje da je Gadafi Sarkoziju za kampanju dao čak 50 miliona evra. Ukoliko se to dokaže, bivši predsednik bi odgovarao za dvostruko kršenje zakona, jer je kampanju zabranjeno finansirati novcem iz inostranstva, a dozvoljen je maksimalan iznos od 21 milion evra, za koji mora se precizira poreklo.

Čim je pobedio na izborima, Sarkozi je predsednika Libije pozvao u državnu posetu i odlikovao ga je visokim državnim priznanjem, ali je četiri godine kasnije Francuska stala na čelo NATO snaga koje su Gadafija bombama svrgnule sa vlasti i dovele do njegovog ubistva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Sarkoziju uručena optužnica”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.