Šarl Mišel najavio da napušta visoku EU funkciju pre isteka mandata: "Šta ako nekontrolisani Orban dođe na njegovo mesto"? 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kandidovaće se za izbore za Evropski parlament u junu, rekao je on za tri belgijska medija a portparol Mišela je to potvrdio za Politico.

Dakle namerava da napusti tu funkciju ranije nego što mu istekne mandat krajem novembra 2024. Predsednik Evropskog saveta imenuje se na dve i po godine sa mogućnošću produženja ovlašćenja za isti period.

Mišel planira da zauzme mesto u Evropskom parlamentu sredinom jula ako bude izabran, što znači da će lideri EU morati brzo da se dogovore o nasledniku za njegovo upražnjeno mesto u Savetu.

Ako to ne urade, mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja u julu preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom EU, vodio bi sastanke – ulogu posrednika koju obično obavlja predsednik Evropskog saveta.

Taj scenario — nekontrolisani Orban koji bi vladao Savetom šest meseci neposredno nakon evropskih izbora 2024 — mnogi bi želeli da izbegnu, s obzirom na eskalaciju tenzija između njih i Orbana najviše zbog razlika u stavovima o Ukrajini i pretenzijama EU prema mađarskom zakonodavstvu.

Ovo je prvi put da će predsednik Saveta biti kandidat na izborima za Evropski parlament.

Iako je Mišelov potez pravno košer, on stvara dodatni pritisak na evropske lidere, jer oni obično imaju više vremena za dogovaranje o podeli funkcija koja uvek dolazi nakon petogodišnjih glasanja za EU.

Nakon što parlamentarni izbori budu održani od 6. do 9. juna u svih 27 zemalja EU, trebalo bi da se sastanu evropski lideri 17. juna i ponovo 27. i 28. juna.

Na ovim sastancima će verovatno nastojati da postignu dogovor o zameni za Mišela.

Mišel nije precizirao da li njegova odluka da se kandiduje za mesto u parlamentu znači da će biti zainteresovan za druge visoke poslove, kao što je da postane vodeći kandidat evropskih liberala, trećeg po veličini političkog tabora bloka, za predsednika Evropske komisije, ili da li želi da nasledi Didijea Rejndersa na mestu belgijskog komesara EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari