Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Haitiju: Uveo sankcije moćnom banditu 1EPA-EFE/Orlando Barria

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno je večeras usvojio rezoluciju kojom se traži momentalno okončanje nasilje i kriminalnih aktivnosti na Haitiju i uvode sankcije pojedincima i grupama koje prete miru i stabilnosti u ovoj karipskoj zemlji, najsiromašnijoj na zapadnoj hemisferi, a glavni za kažnjavanje je moćni gangster Džimi Šerizije (Jimmy Cherizier) zvani „Roštilj“.

Ovo su prve sankcije koje je Savet bezbednosti, kao najmoćnije telo UN, uveo nekome još od 2017. godine, a rezoluciju je podržalo svih 15 članica, što je retki pokazatelj da Savet, inače duboko podeljen usled invazije Rusije na Ukrajinu, može raditi zajedno – barem u pogledu nekih globalnih kriza.

„Šaljemo jasnu poruku lošim igračima koji drže Haiti kao taoca“, rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild (Linda Thomas Greenfield) i dodala: „Međunarodna zajednica neće stajati ukipljeno dok vi razvaljujete narod Haitija.“

Prema njenim rečima, rezolucija je značajn prvi korak Savet da pomogne Haićanima koji žele konkretne akcije protiv kriminalaca, uključujući bande i njihove finansijere.

Meksički ambasador u UN Huan Ramon de la Fuente Razmirez (Juan Ramon De La Fuente Ramirez) pohvalio je jedinstvenost Saveta u vezi ovako kompleksnog pitanja kao što je haos na Haitiju. „U ovoj krizi, Savet bezbednosti je dao jasan signal da nasilje mora prestati i da ne može proći nekažnjeno“, rekao je on.

Podnosioci rezolucije upravo su SAD i Meksiko, ali je glasanje po njoj odloženo od srede do petka kako bi se dokument revidirao i dobio širu podršku.

Američka ambasadorka je rekla da ove dve zemlje rade na još jednoj rezoluciji o Haitiju kojom bi se vaspostavila bezbednost u ovoj ostrvskoj zemlji i obezbedila dostava očajnički potrebne humanitirne pomoći – kroz uspostavljanje tzv „misije za međunarodnu bezbednosnu asistenciju koja nema veze sa UN“.

Forma ove pomoći je kontroverzna među nekim članicama Saveta i Haićanima koji su veoma oprezni kada je reč o stranom vojnom prisustvu na Haitiju, naročito SAD. Zato je iz teksta rezolucije izbačeno pominjanje nedavnog poziva Saveta ministara Haitija da se u ovoj zemlji hitno tamo rasporede međunarodne vojne snage, a uklonjeno je i pominjanje skorašnjeg pisma generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) u kojem se izlažu opcije za pomoć haićanskoj policiji da se izbori sa visokim stepenom gangsterskog kriminala.

Američka ambasadorka je rekla danas da će se sledeća rezolucija baviti tim zahtevima, ali nije rekla kada će dokument biti stavljen u opticaj i stavljen na glasanje – mada diplomate smatraju da bi se to moglo desiti sledeće sedmice.

Sankcijama je izričito pogođen samo jedan pojedinac sa Haitija – Džimi Šerizije zvani Roštilj, čija banda blokira ključni terminal za gorivo, izazivajući ozbiljne nestašice.

Šerizije je bivši policajac koji vodi alijansu bandi poznatu kao „G9 Porodica i saveznici“, a koju je Savet bezbednosti danas kaznio zabranom izlaska iz zemlje, zamrzavanjem sredstava u inostranstvu i embargom na oružje.

Politička nestabilnost na Haitiju tinja od prošle godine kada je predsednik države Hovenel Muaze (Jovenel Moise) ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima, a koji se suočavao sa protestima i zahtevima za ostavkom zbog korupcije i prekoračenjem trajanja predsedničkog mandata od pet godina.

Svakodnevni život na Haitiju počeo je naglo da izmiče kontroli prošlog meseca, nekoliko sati pošto je premijer Arijel Anri (Ariel Henry) obznanio da se ukidaju subvencije na gorivo – što je izazvalo dupliranje njihovih cena, a Šerizijeova banda blokirala je terminal za gorivo u mestu Varo, tražeći Anrijevu ostavku i protestujući zbog rasta cena nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.