Sebastijan Kurc bira koalicione partnere 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sebastijan Kurc se vratio na političku scenu, to je jasno nakon nedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je njegova Narodna stranka (OVP) osvojila 37,1 odsto glasova.

Ovakav ishod otvorio je vrata da Kurc ponovo preuzme vlast, četiri meseca pošto je smenjen.

Narodna stranka je premašila procene anketa, koje su ukazivale da će osvojiti 34 odsto, zbog čega je u izbornom štabu po objavljivanju rezultata usledio bučan aplauz i skandiranje „kancelar Kurc“. „Gotovo da sam ostao bez reči“, rekao je Kurc svojim pristalicama u nedelju uveče. „Prošla su teška četiri meseca, a danas su nas ljudi izglasali“, dodao je bivši kancelar i šef diplomatije.

Ipak, očekuje se naporan period koalicionih pregovora imajući u vidu da su njegovi nekadašnji saveznici, desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) najveći gubitnik ovih izbora što se dobrim delom pripisuje aferi „Ibica“ koja je proletos potresla političku scenu Austrije i Evrope. FPO je osvojila 16 odsto glasova, deset odsto manje nego na prošlim izborima.

Lider ove stranke Norbert Hofer, u izjavi za austrijske medije, potvrdio je da ovakav rezultat ukazuje da oni sigurno neće biti deo koalicionih pregovora, jer „pripremamo se za opoziciju.“ Ocene su da je ovakav izborni rezultat šamar za FPO imajući u vidu da su tokom kampanje „pevali drugu pesmu“.

Kako prenosi, politico.eu, „FPO je veći deo svoje kampanje posvetila ulagujući se na neki način Kurcu, u nadi da će ga ubediti da se opet ujedine – jedan bizarni video snimak prikazuje Hofera, koji je posle ostavke Hajnc-Kristijana Štrahea preuzeo funkciju lidera, u terapiji za parove sa Kurcom“.

U nedelju su, međutim, uticajni članovi FPO sugerisali da bi više voleli opozicione klupe. Hofer je rekao da sa 16 odsto nemaju mandat za ulazak u pregovore. Zamenik lidera FPO Herbert Kikl kazao je da rezultat znači da stranka ne bi imala dovoljan uticaj u koaliciji.

Još se ne može pouzdano predvideti koga će Kurc imati u timu za drugi mandat te u kojem političkom pravcu će voditi državu. Sa osvojenih 71 mestom od ukupno 183 koliko broji austrijski parlament, OVP mora uz pomoć drugih partija formirati većinu. S jedne strane, Kurc ima opciju da sarađuje sa Socijaldemokratskom partijom, Zelenima ili opet sa svojim bivšim partnerima FPO. S druge strane, nijedan od njih nije ono što Kurc želi, piše politico.eu.

Tokom kampanje, bivši kancelar je naglašavao da želi „adekvatnu politiku desnog centra“ za svoju zemlju što možda nije po volji socijaldemokratama i Zelenima. Istovremeno, ako formira koaliciju sa krajnom desnicom bio bi to rizičan potez nakon svega. Jer, njegovi raniji pokušaji da vlada sa FPO okončani su krahom zbog afere „Ibica“ par dana pred izbore u maju za Evropski parlament.

Socijaldemokrate, koji su u nedelju osvojili 21,7 odsto glasova, što je najgori rezultat u posleratnoj istoriji stranke, vladali su u koaliciji sa OVP do 2017. kada je Kurc postao lider partije i odlučio da raskine koaliciju. Nijedna strana eksplicitno nije isključila mogućnost „velike koalicije“ između onih desno i levo od centra, premda sumnja u takav savez postoji na obe strane.

Zeleni slave svoj povratak u parlament nakon neuspeha iz 2017, kada nisu prešli cenzus. Podstaknuti rastućom zabrinutošću zbog klimatskih promena, postigli su svoj najbolji rezultat osvojivši 14 odsto. To znači da bi oni mogli biti koalicioni partneri za novu vladu, ali je njihov lider Verner Kogler po dobijanju rezultata poručio da će ta stranka morati da vidi „radikalne promene“ u odnosu na desničarske politike koje je vodila prethodna koalicija.

Zigrid Maurer, političarka Zelenih, rekla je medijima da će Narodna stranka morati da prođe kroz „potpunu promenu“ za održivu koaliciju sa njihovom strankom. Ali dodala je da Zeleni „neće bežati od razgovora – mi ćemo ih tražiti“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Sebastijan Kurc bira koalicione partnere”

  1. Gospodin Sebastijan, mlado momče, će imati stanovitih problema sa kolacijom, pa se nešto mislim, trebalo bi da se posavetuje sa dr Dačićem na tu temu, jer on ima više koalicionih godina nego Sebastijan života, a koliko vidim, zdravlje ga dobro služi, i na proleće ulazi u treće koaliciono doba.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.