Šef mađarske diplomatije posetio Belorusiju, zaključeni sporazumi o saradnji 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posetio je danas Belorusiju kako bi sa rukovodstvom te zemlje razgovarao o produbljivanju odnosa, iako je Evropska unija, u kojoj je Mađarska članica, uvela sankcije toj zemlji, saveznici Rusije.

 

Sijarto je u poseti izjavio: „Naš stav je jasan: manje sankcija, više saradnje!“

Mada je ocenio da „sankcije ne funkcionišu“, Sijarto je ukazao da Mađarska „jača ekonomsku saradnju sa Belorusijom u oblastima koje nisu pod sankcijama“.

„Pružićemo svaku podršku radi razvoja saradnje“, rekao je. „O ovome razgovaramo otvoreno, ništa ne krijemo.“

Zvaničnici Belorusije i Mađarske potpisali su sporazum o saradnji u oblasti nuklearne energije koja predviđa obuku personala i rukovanje radioaktivnim otpadom.

„Od velikog je značaja sporazum koji smo danas ovde potpisali, o nuklearnoj saradnji, koji nam omogućava da koristimo iskustvo koje je na tom planu stekla Belorusija gradeći reaktore sa sličnom tehnologijom“, rekao je mađarski šef diplomatije.

Šef beloruske diplomatije Sergej Aleinik izrazio je nadu da će Mađarska, kad u julu preuzme predsedavanje rotirajućim predsedništvom Evropske unije, podstaći „zdrave trendove“ u Evropi i ocenio da su „narodima dojadile konfrontacije, pritisci i eskalacija“.

EU je Belorusiji uvela sankcije nakon što je vlast predsednika Aleksandra Lukašenka surovo ugušila proteste zbog spornih rezultata izbora 2020. godine, na kojima je on pobedio. Izolacija Belorusije je produbljena pošto je ta zemlja dozvolila da Rusija sa njene teritorije izvede invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari