Ko je uhapšeni Sem Bankman Frid, osnivač berze kriptovaluta FTX: Bogataš koji spava na vreći ispunjenoj pasuljem 1Foto: Wikipedia

Osnivač berze kriptovaluta FTX, Sem Bankman Frid uhapšen je juče na Bahamima po nalogu američkih tužilaca. Danas je trebalo da svedoči pred Kongresom o iznenadnom krahu jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta.

Milijarder, koji ima 30 godina, osnovao je berzu FTX 2019. na Bahamima. Ove godine u novembru podneo je zahtev za bankrot pošto su trgovci kriptovalutama za samo 72 sata povukli šest milijardi dolara, preneo je Glas Amerike.

Od tada se ispostavilo da je Bankman Frid tajno koristio 10 milijardi dolara sredstava klijenata da održi svoj trgovački posao.

Američki tužioci rekli su da imaju gotovu optužnicu protiv Bankman Frida i da će biti objavljena danas. Njujork tajms je objavio da se suočava sa optužbama za prevaru i pranje novca.

FTX je prošle godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju na lestvici po vrednosti transakcija u kriptovalutama. U januaru ove godine njegova tržišna vrednost procenjena je na 32 milijarde dolara.

Bankman-Frid ima tek trideset godina a svoje poslovne sastanke sa čelnim ljudim investicionih banaka vodio je neretko online iz udobnosti svog doma na Bahamima.

Magazin Forbes ga je na svojoj listi najbogatijih ljudi smešta na prvo mesto „novotalasnih“ kripto milijardera, sa imovinom procenjenom na 24 milijarde američkih dolara, dok Bloomberg Billionaire Index vrednuje njegovo lično blago na „više od 20 milijardi dolara“.

Imao je robinhudovsku ideju – da do granice od 100.000 dolara godišnje zarade da u dobrotvorne svrhe. Ne kupuje jahte, zamkove i ostrva.

Kako piše Bloomberg u reportaži o Bankman-Fridovoj svakodnevici, ovaj tridesetogodišnjak spava pored svog kompjutera na vreći ispunjenoj pasuljem, a donosi odluke naizgled na „prvu loptu“.

Venture investicioni fondovi odabrali su FTX kao svoju „zlatnu koku“ u svetu digitalnih valuta, pa je posle njihovog ulaganja vrednost ove kripto berze procenjena na oko 40 milijardi dolara. Njen logo mogao se videti na dresovima NBA tima Golden State Warriors.

Uložio je 30 miliona dolara u TV reklamu koja se vrtela u poluvremenu Super Bowl utakmice, a za sponzorstvo nad dvoranom u kojoj igra Miami Heat na Floridi platio je 139 miliona dolara.

Bankman-Frid je bio rado viđen gost na holivudskim sedeljkama i žurkama poznatih.

O njegovim radnim navikama ispredaju se legende. Kažu da je posvećen svom poslu toliko da ponekad danima zaboravlja da se okupa, ne mari mnogo za spavanje, pa ni zbližavanje sa ljudima, jer je to za njega gubljenje vremena. Sve svoje vreme posvećuje poslu i igranju video igara.

Imao je u planu izgradnju novog sedišta kompanije u Nasau na Bahamima, sa pogledom na okean. Zgrada je zamišljena da primi 1.000 zaposlenih. Vozi auto Toyota Corolla, a kada ne spava na svojoj vreći u kancelariji, živi navodno u apartmanu sa deset cimera.

Dete je dvoje univerzitetskih profesora sa Stanforda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari