Nadležni ćute o navodima da se južnokorejski kripto begunac krije u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Nadležne institucije Srbije za sada ćute o slučaju južnokorejskog državljanina Do Kvona (Do Kwon), optuženog za 40 milijardi dolara vrednu prevaru u kripto valutama, za koga se veruje da se krije u Srbiji, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema pisanju Fajnenšl tajms (The Financial Times), potraga južnokorejskih vlasti za čovekom koji se suočava sa optužbama za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala seže do Srbije, zbog čega nastoje da ostvare saradnju sa vlastima u Beogradu.

Britanski list se u članku objavljenom 12. decembra poziva na izjave južnokorejskih tužioca.

Bez odgovora vlasti u Beogradu i Ambasade Južne Koreje

Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su ih kontaktirali nadležni organi Južne Koreje povodom ovog slučaja i zatražili lociranje, hapšenje ili izručenje njihovog državljanina.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje bi bilo prva adresa u slučaju da se Južna Koreja obratila Srbiji o ovom slučaju.

Ambasada Južne Koreje u Beogradu takođe nije odgovorila na upit RSE da li su se organi te države obratili nadležnim institucijama u Beogradu.

Južna Koreja i Srbija inače nemaju sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim se reguliše izručenje, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o izručenju (ekstradiciji).

Ceo tekst pročitajte na sajtu RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari