Kriptomilijarder u bekstvu u Srbiji? 1EPA-EFE/JEROME FAVRE

Južnokorejski kriptopreduzetnik Do Kvon (Do Kwon) za kojim traga korejsko tužilaštvo mogao bi da se krije u Srbiji, svetski mediji prenose tvrdnje korejskih vlasti.

U izveštajima korejskih medija navodi se i da je Kvon otišao u Srbiju prošlog meseca, ali da nema potvrde da je i sada ovde i da je moguće da otišao u neku od susednih zemalja.

Kvon (31) je vlasnik kompanije Teraform i kreator kriptovalute Luna koja je propala u maju i sa sobom povukla vrednost od 40 milijardi dolara. To je do sada najveći kolaps neke od velikih kriptovaluta.

Tužilaštvo južnog Seula, saopštilo je da će sarađivati sa srpskim vlastima na privođenju Kvona za kojim je u septembru raspisana i Interpolova poternica. On se sumnjiči za kršenja zakona o tržištu kapitala.

Prema navodima južnokorejaca Kvon je iz Singapura otuptovao za Dubai i odatle otišao u nepoznatu zemlju.

Srbija i Južna Koreja nemaju sporazum o izručivanju, ali prema pisanju BBC-a u prošlosti su obe prihvatile saradnju u okviru Evropske konvencije i ekstradikciji.

Kvon je tvrdio, doduše na Tviteru, da nije u bekstvu i da je na rapolaganju vlastima i da nema šta da krije. Doduše nije otkrio gde se nalazi.

Kvonova kompanija Teraform je imala dve kriptovalute Lunu i TeraUSD koin koji je bio stejblkoin, što znači da je bio pokriven dolarima u određenom odnosu što je garantovalo stabilnost inače veoma volatilnih kriptovaluta.

Međutim, usled propasti Lune, ispostavilo se da iza Tere ne stoji onoliko dolara koliko se smatralo, pa je sa 116 dolara za jedan Tera koin, njegova vrednost pala na nulu u maju, a u tom procesu je nestalo oko 42 milijarde dolara novca investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari