Ilustracija Foto: Pixabay / Mojpe

Institut jednom nedeljno objavljuje izveštaj.

Pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa i imao je hroničnu bolest, navodi se u saopštenju.

Kod izabranih doktora od 28. januara do 3. februara registrovane su 822 osobe sa simptomima nalik gripu, odnosno 132,57 oboljelih na 100.000 stanovnika. Epidemijski prag u Crnoj Gori iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta su kazali da je broj pacijenata sa simptomima nalik gripu nešto više od dva puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu, a četiri puta u odnosu na isti period prošle godine.

“Za sada se registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću. Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati”, saopštili su iz Instituta.

Naglasili su da je od početka sezone ukupno laboratorijski dokazano 237 slučajeva gripa, od kojih je 236 bilo pozitivno na virus tipa A.

Najveći broj oboljelih je u uzrastu od 20. do 64. godine, ali su, imajući u vidu broj obolelih na 100.000 stanovnika, infekcije su najrasprotranjenije među decom do četvrte godine.

Povezani tekstovi