severna korejaFoto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Vlada Severne Koreje saopštila je da su do sada ozdravili svi građani koji su imali kovid 19 od kada je potvrđena prva infekcija u zemlji i da više nema zaraženih.

Državni mediji su danas objavili da nije bilo novih slučajeva sedmi dan za redom.

Zemlja je u maju objavila da je zabeležen prvi slučaj kovida i od tada su prijavljivani brojevi novoobolelih i preminulih.

Ali, piše Bi-Bi-Si, postoji široko rasprostranjena sumnja u ove podatke, naročito kada je u pitanju broj mrtvih.

“Tokom proteklih nedelju dana nisu zabeleženi novi slučajevi a svi oni koji su lečeni širom zemlje su se oporavili”, saopštila je državna novinska agencija KCNA.

Kako se dodaje, Severna Koreja je ušla u fazu “stabilnosti”, ali “zemlja će udvostručiti napore da održi perfekciju u sprovođenju državnih antiepidemijskih politika”.

Vlada u Pjongjangu još nije potvrdila koliko je bilo ljudi koji su na testiranjima bili pozitivni na kovid.

Ali, državni mediji navode da se oko 4,77 miliona pacijenata u potpunosti oporavilo a 74 preminulo od kraja aprila, što je, sa 0,002 odsto, najniža stopa smrtnosti na svetu.

Mnogi stručnjaci tvrde da je teško poverovati u ovakvu statistiku i ističu da Severna Koreja ima jedan od najlošijih zdravstvenih sistema na svetu i da nema lekove ni vakcine protiv kovida 19.

Nasuprot tome, Južna Koreja – koja ima napredan zdravstveni sistem i veliki procenat vakcinisane populacije – je prijavila stopu smrtnosti od 0,12 odsto, prema zvaničnim podacima.

Šin Jang-Jeon, profesor u medicinskoj školi na Hanjang univerzitetu u Seulu, rekao je za agenciju Rojters da su podaci koje je iznela Severna Koreja “gotovo nemogući” i da bi broj preminulih mogao da bude do 50.000.

Južnokorejski ministar za unifikaciju Kvon Jang-se, odgovoran za međukorejske odnose, je ove nedelje izjavio da postoje “problemi sa kredibilnošću” podataka, ali da izgleda da je kovid “uglavnom pod kontrolom” u Severnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari