Slovenija: Jednom dozom zaštićeno pola odraslih, dvema 43,9 odsto 1Foto: Beta/Milan Obradović

Najmanje jednom dozom vakcine protiv kovida-19 u Sloveniji je do sada zaštićeno 50 odsto stanovništva starijeg od 18 godina, odnosno 861.872 odraslih, dok je sve potrebne doze primilo 43,9 odsto punoletnih, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U celoj populaciji, uključujući i maloletne, prvom dozom zaštićen je 41 odsto stanovništva, a svim predviđenim dozama njih 36,4 posto, prenela je agencija Hina.

Do sada je potrošeno 557.568 doza cepiva Fajzer Biontek i 166.177 doza Astra-Zeneke, a slede Moderna s nešto više od 90.000 doza i Džonson&Džonson s 58.000 doza.

Cilj slovenačke vlade da se do početka leta vakciniše 60 odsto populacije nije ostvaren, a nastavlja se kampanja kako bi se što više stanovništva vakcinisalo do jeseni i izbegla opasnost novog talasa koji bi mogle izazvati nove varijante korona virusa.

Premijer Janez Janša najavio je da od sredine idućeg meseca testiranja na korona virus više neće biti besplatna, kao podsticaj onima koji oklevaju da se vakcinišu.

Slovenačka vlada objavila je da je u zadnja 24 sata uz smanjen broj testiranja potvrđeno devet novih slučajeva zaraze korona virusom, uz udeo pozitivnih testova od 1,5 posto, a da je u kovid bolnicama još 30 obolelih, od čega 10 na intenzivnim odeljenjima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.