Službeni medicinski izveštaj: Smrt Iranke Maše Amini uzrokovana bolešću, a ne udarcima ili premlaćivanjem 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Smrt Iranke Maše Amini uzrokovana je bolešću, a ne udarcima ili premlaćivanjem, navodi se u službenom medicinskom izveštaju objavljenom danas, tri sedmice nakon što je ona umrla u pritvoru policije za moral u Iranu, javljaju agencije.

U izveštaju objavljenom na državnoj televizi, iranska forenzička organizacija saopštila je da „smrt Mahse Amini nije uzrokovana udarcima u glavu i vitalne organe i udove tela“.

Njena smrt je povezana sa „operacijom tumora na mozgu u dobi od osam godina“, dodaje se u izveštaju.

Nije navedeno da li je zadobila bilo kakve povrede, osim da je pala dok je bila u pritvoru zbog „osnovnih bolesti“.

„Zbog neefikasne kardio-respiratorne reanimacije u prvim kritičnim minutama, pretrpela je tešku hipoksiju i kao posledicu oštećenje mozga“, kaže se u izveštaju.

Smrt 22-godišnje Amini izazvala je višesedmične proteste širom zemlje. Njen otac je rekao da je zadobila modrice na nogama i da policiju smatra odgovornom za njenu smrt.

Protesti su potresli Iran, ali i druge zemlje otkako je Amini umrla 16. septembra u bolnici, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u „centar za prevaspitavanje“ na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima, podsećas Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.