Smenjen komandant zapadnog vojnog distrikta Rusije nakon serije poraza u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Rusija je smenila komandanta svog zapadnog vojnog disktrikta nakon niza poraza u regionu Harkov u Ukrajini, pokazuju novi podaci u ruskim državnim registrima a danas prenosi Si-En-En (CNN).

Združeni državni registar, u koji se slivaju podaci o svim registrovanim pravnim entitetima u Rusiji, pokazuje od danas da je novi komandant Zapadnog vojnog distrikta postao general-pukovnik Roman Berdnikov.

Dosadašnji komandant bio je general-pukovnik Aleksander Žuravljov, koji je takođe bio komandant ruskih trpa u ukrajinskom regionu u Harkov, gde su te trupe poslednjih sedmica doživele teške gubitke. On je prethodno komandovao operacijama ruske vojske u Siriji.

Zapadni vojni distrikt jedan je od pet u Oružanim snagama Rusije. Upravo je taj distrikt imao ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Smena na njegovom čelu, koja još nema potvrdu iz Ministarstva odbrane u Moskvi, usledila je posle povlačenja ruskih snaga iz grada Limana na istoku Ukrajine, u oblasti Donjeck koju je Rusija odlučila da pripoji.

Ruski zvaničnici kritikovali su vojno rukovodstvo posle ovog povlačenja.

Berdnikov je završio vojnu školu u Kijevu 1991. godine, dok je Ukrajina bila u sastavu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.