Španske grupe za ljudska prava osudile deportaciju dece u Maroko 1Foto: EPA-EFE/ VANGELIS PAPANTONIS

Grupe za ljudska prava osudile su u subotu vraćanje maloletne dece bez pratnje iz španske severnoafričke enklave Seute nazad u Maroko, i pozvale na trenutno zaustavljanje, kako su navele, nezakonite deportacije.

Portparol Amnesti Internešnela (AI) Anhel Gonsalo (Angel Gonzalo) rekao je da je deportacija maloletnika koja je počela u petak nastavljena i danas.

Španski radio „Cadena Ser“ javila je da je do sada 15 dece deportovano iz Seute.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i španska policija nisu odgovorili na zahteve za komentar.

„Pisali smo Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtevajući da odmah zaustave proterivanje i tražimo transparentnost u njihovim postupcima“, rekao je Gonsalo, dodajući da su predstavnici AI razgovarali sa tužiocima jer „se proterivanjem krši međunarodno pravo“.

Španija je zakonski obavezna da brine o mladim migrantima sve dok se ne pronađu njihovi rođaci ili dok ne napune 18 godina.

Međunarodna organizacija za zaštitu dece „Sejv d čildren“ (Save the Children)  je pozvala španske vlasti da procene potrebe svakog deteta i da zaustave masovnu deportaciju.

Prema podacima Sejv d čildren-a, oko četvrtine maloletnih migranata koji se nalaze u Seuti je pretrpelo  zlostavljanje u svojoj domovini.

Stotine maloletnika bile su među 10.000 ljudi koji su koji su plivajući ili preskakanjem granične ograde stigli u maju u Seutu,  jednu od enklava Španije na  afričkoj obali Sredozemnog mora. Većina migranata je vraćena nazad u Maroko.

U pozadini najnovijeg ogromnog priliva migranata je porast tenzija u odnosima Madrida i Rabata zbog dolaska vođe pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare u Španiju u aprilu. Španija je dozvolila Brahimu Galiju dolazak u Španiju radi lečenja, on je ušao sa alžirskim pasošem i pod lažnim imenom. Gali je na čelu pokreta koji se bori za nezavisnost Zapadne Sahare od kada je Maroko pripojio tu teritoriju 1970-ih.

Rabat je ocenio kao neprihvatljivu dozvolu Španije da on dođe na lečenje i opozvao svog ambasadora iz Madrida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.