Foto: www.wikipedia.org / Ex13

SDP-ov predlog podržalo je 58 poslanika, uključujući SDA i Savez za bolju budućnost koji s HDZ-om čine većinu u parlamentu, protiv je bilo 13 hrvatskih poslanika, a pet ih je bilo uzdržano.

Predsednik poslaničkog kluba HDZ-a i stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Jozo Bagarić izjavio je da je inicijativa o ukidanju hrvatskih naziva pokušaj daljnjeg obespravljivanja Hrvata.

„Klub poslanika HDZ/HNS smatra da predloženi zaključak SDP-a ima za cilj nastavak daljnjeg procesa dekonstituisanja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH“, rekao je Bagarić Hini a prenosi INDEX.

Dodao je da je inicijativa prihvaćena preglasavanjem Hrvata protivna odredbama Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanik kluba SDP-a Damir Mašić objasnio je kako je neprimereno postojanje javnih poduzeća koja u svom imenu sadrže nacionalni predznak, poput ‘Hrvatske telekomunikacije Mostar’ ili kompanije koja pored nacionalnog predznaka imaju i nepostojeće ime kao što je „Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne“.

„Smatramo da je krajnje vreme da se neprimerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promene“, rekao je poslanik Mašić.