Šri Lanka najavila zabranu burki 1Foto:FreeImages / Emerentian

Šri Lanka je danas najavila planove za zabranu nošenja burki i zatvaranje više od hiljadu islamskih škola, medresa, a kao razlog za te mere je navedena nacionalna bezbednost.

Ministar za javnu bezbednost Sarat Verasekara je izjavio da je juče potpisao dokument kojim od vlade traži da se zabrane burke.

On je naveo da muslimanske žene i devojčice na Šri Lanki nisu nosile burke ali da je to „u poslednje vreme znak verskog ekstremizma“.

Ta ostrvska zemlja je 2019. privremeno zabranila burke, posle bombaških napada na crkve i hotele na Uskrs, kada je poginulo više od 260 ljudi. Za napade su okrivljene dve lokalne islamske grupe koje su proglasile vernost Islamskoj državi.

Verasekara je takodje rekao da će biti zatvoreno i više od 1.000 medresa jer nisu registrovane kod nadležnih organa i ne slede državnu obrazovnu politiku.

Muslimani čine oko devet odsto od 22 miliona stanovnika Šri Lanke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Šri Lanka najavila zabranu burki”

  1. Nacionalna bezbednost?
    Sad kad mudžahedini počnu da se dižu u vazduh širom Šri Lanke stvarno će vam biti ugrožena nacionalna bezbednost. Diraju mečku dok spava pa kad ih mečka dohvati onda je mečka kriva e pa to ne biva.

  2. Nisam za zabranu nošenja burki osim ako se ne radi o državama gde islamski fundamentalizam i ekstremizam ne prete da izazovu haos i dezintegraciju država poput Šri Lanke, Indije ili Kine. Tamo se, sa muslimanskim stanovništvom, već uveliko „burgija“, uz pomoć tajnih lužbi i novca SAD. Treba unapred preduprediti ekonomki razvoj tih država, kako bi se ačuvao „američki san“ odnosno, da svaka sledeća generacija Amerikanaca može da „pojede“ više od prethodnih. Inače, meni je mnogo signifikantnije ponašanje evropskih država, koje se ubiše od busanja u svoje demokratske grudi i odbrani ljudskih sloboda. Čini mi se da te države, kao u onoj popularnoj seriji koja se davala u Srbiji, „Vole pozorište ali ne u svojoj kući“.

  3. Bravo, polako ali sigurno ljudi i na Istoku i na Zapadu počinju da kapiraju sa kim imaju posla. Još je važnije zatvaranje medresa, tamo se deci ispira mozak i kad završe „školovanje“ Al Kaida samo treba da im pokaže koje dugme da stisnu, jer su ideološki već obrađeni gore nego Hitlerjugend.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.