Šta će se dešavati tokom Bajdenovog putovanja na samit G7? 1foto EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsednik Džo Bajden je možda u inostranstvu u Bavarskim Alpima, ali političke podele i loše raspoloženje koje je ostavio iza sebe biće teško ignorisati dok počinje ovogodišnji samit Grupe 7.

Sve veći troškovi – delimično izazvani ruskom invazijom na Ukrajinu – biće centralni deo dnevnog reda u nedelju, gde će lideri istovremeno raditi na održavanju pritiska na Moskvu, takođe tražeći načine da ublaže skokove cena koji su ih politički koštali.

To bi se moglo pokazati kao izazovan zadatak. Zabrane ruskih energenata doprinele su skoku globalnih cena nafte, ali lideri se gnušaju da ublaže sankcije za koje veruju da utiču na ekonomiju ruskog predsednika Vladimira Putina. Jedna oblast koju su najavili: zabrana uvoza novog ruskog zlata.

„Ovo je ključni izvoz, ključni izvor prihoda, ključna alternativa za Rusiju, u smislu njihove sposobnosti da obavljaju transakcije u globalnom finansijskom sistemu. Ovaj korak odseca taj kapacitet“, rekao je visoki zvaničnik administracije, piše CNN.

U isto vreme, Bajden nastavlja da se suočava sa posledicama odluke od petka kojom se suštinski menjaju prava žena na abortus u Sjedinjenim Državama, što je odluka koja je izazvala osudu nekoliko njegovih kolega svetskih lidera.

Presuda je naglo ublažila podele koje uznemiravaju američku politiku i institucije, a koje su delovale kao zabrinjavajući podtekst za lidere koji posmatraju Bajdenove pokušaje da povrati američko vođstvo.

Evo nekoliko stvari koje treba pogledati na samitu G7 u nedelju:

Pronalaženje ravnoteže

Bajden i njegovi kolege lideri G7 razgovaraće o načinima kažnjavanja Rusije dok i dalje upravljaju nestabilnom globalnom ekonomijom tokom svog prvog dana pregovora u nedelju u Bavarskim Alpima. Razgovori će proizvesti neka saopštenja i „pokrete mišića“, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.

„Veliki fokus G7 i lidera biće, znate, kako ne samo upravljati izazovima u globalnoj ekonomiji kao rezultatom rata gospodina Putina, već i kako nastaviti da pozivate Putina na odgovornost i da se uveri da je izložen troškovima i posledicama za ono što radi“, rekao je Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost, dok je Bajden leteo za Evropu.

Prvi Bajdenov angažman u nedelju biće bilateralni sastanak sa domaćinom samita, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, nakon čega će uslediti uvodna sednica G7 fokusirana na globalna ekonomska pitanja koja su pogoršana ratom u Ukrajini.

„Mislim da će lideri tražiti načine da urade dve stvari: jednu, da nastave da pozivaju gospodina Putina na odgovornost i da povećaju troškove i posledice njegovog rata po njega i njegovu ekonomiju“, rekao je Kirbi.

„I drugo, minimiziranje koliko god je to moguće efekata ovih rastućih cena nafte i načina na koji je stavio energiju na oružje na nacije, posebno na kontinentu, ali i širom sveta.
Taj balans će definisati ovogodišnju G7, jer lideri rade na održavanju kampanje pritiska na Putina, istovremeno se suočavajući sa rastućom inflacijom koja je neke lidere politički koštala kod kuće.
Lideri su se složili da objave zabranu uvoza novog zlata iz Rusije, naveo je Bajden na Tviteru u nedelju ujutro. Zlato je drugi najveći izvoz za Rusiju posle energenata.

Bajden je izdržao neke od najžešćih udaraca jer je video da mu rejting odobravanja pada usled rasta cena.

„Možda će biti sve većeg pritiska u američkoj politici, u smislu da su neki ljudi na predizbornim izborima koje smo već videli rekli da me nije briga za Ukrajinu. Ono što je bitno je cena života“, rekao je jedan evropski zvaničnik uoči ovog nedeljno putovanje. „A ako je predsednik dobio odskakanje u anketama zbog svog liderstva u Ukrajini, to se veoma brzo raspršuje. Tako da će biti tog efekta.“
Divizija kod kuće

Bajden je u petak izjavio da je konzervativna većina u Vrhovnom sudu „učinila Sjedinjene Države izvan granica među razvijenim nacijama u svetu“ oduzimanjem prava na abortus širom zemlje.
Dva dana kasnije, suočiće se licem u lice sa liderima tih nacija u Bavarskim Alpima, ostavljajući za sobom zemlju koja se brzo deli čija je nestabilna politika izazvala zabrinutost sveta.

Bela kuća ne veruje da će presuda ili lomovi koji sada razdvajaju Ameriku uticati na Bajdenove diskusije

„Ovde postoje stvarna pitanja nacionalne bezbednosti o kojima se mora razgovarati i predsednik uopšte nije zabrinut da će odluka Vrhovnog suda to uopšte oduzeti“, rekao je Kirbi.

Ipak, četvorica od šest kolega lidera kojima se Bajden pridružuje u Nemačkoj smatrali su da je presuda dovoljno monumentalna da sama sebi odmeri.

„Moram da vam kažem, mislim da je to veliki korak unazad“, rekao je britanski premijer Boris Džonson. To je „razarajući neuspeh“, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo. Francuski predsednik Emanuel Makron i Šolc takođe su bili kritični.

Ostaje da se vidi da li će se odluka pojaviti u Bajdenovim privatnim diskusijama. Ali fundamentalno promenjena i podeljena zemlja koju je ostavio za sobom nikada neće biti daleko od pameti kakvu on predstavlja na svetskoj sceni.

Na prošlogodišnjem samitu G7 na obali Korniša u Engleskoj, Bajden je primorao kolege lidere da u konačno saopštenje ubace oštar novi jezik kojim se osuđuje kinesko kršenje ljudskih prava. Do dokumenta, grupa je povremeno vodila burne razgovore iza zatvorenih vrata o njihovom kolektivnom pristupu Kini.

Ova tema može da izazove teške razgovore jer neki evropski lideri ne dele nužno Bajdenov stav o Kini kao o egzistencijalnoj pretnji. Ipak, predsednik je više puta jasno stavio do znanja da se nada da će ubediti kolege lidere da zauzmu tvrđi stav. A ruska invazija na Ukrajinu pojačala je predsednikova često izgovarana upozorenja o autokratijama nasuprot demokratijama.

Očekuje se da će Bajden u nedelju popodne, zajedno sa drugim liderima, predstaviti infrastrukturni investicioni program za zemlje sa niskim i srednjim prihodima koji je osmišljen da se takmiči sa kineskom inicijativom Pojas i put.

Peking je uložio milijarde u izgradnju puteva, železnica i luka širom sveta da bi uspostavio nove trgovinske veze i diplomatske veze. Bajden je u prošlosti postavio sličan program, nazvavši ga Izgradimo bolji svet.

Ali sa tim imenom očigledno penzionisanim, Bela kuća obnavlja napore u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.