Statue Kristofera Kolumba na meti napada demonstranata u Bostonu i u Virdžiniji 1Foto: Beta/ AP Photo/Steven Senne)

Jednoj statui  Kristofera Kolumba skinuta je glava sinoć u Bostonu a druga njegova statua je bačena u jezero u američkoj državi Virdžiniji u jeku antirasističkog pokreta ponovo pokretnutog u SAD posle smrti Afroamerkanca Džordža Flojda pod rukama belog policajca.

U Bostonu se vodi istraga ali za sada niko nije uhapšen za otkidanje glave statui, rekao je portparol lokalne policije za Frans pres.

Statua u čast italijanskog istraživača nalazi se u parku Kristofera Kolumba u centru tog grada. Ona je već ranije bila vandalizovana pošto je Kristofer Kolumbo osporavan u SAD već nekoliko godina.

Moreplovac dugo predstavljan kao čovek koji je otkrio Ameriku se sada često smatra figurom genocida američkih Indijanaca i domorodaca uopšte. On se osporava isto kao i robovlasnici ili generali konferederacije za vreme američkog građanskog rata.

Desetine američkih gradova više tako ne zovu praznik Kolumbov dan, koji se slavi u oktobru i koji je postao savezni praznik 1937. godine, već ga nazivaju Danom sećanja na domorodačke narode. Ali to nisu uradili Boston i Njujork gde su jake zajednice italijanskog porekla kojima taj dan odaje počast.

Druga statua Kristofera Kolumba sklonjena je sinoć u Ričmondu u Virdžiniji i odvučena i bačena u jezero.

Guverner Virdžinije, gde su se smestili prvi engleski kolonisti pre nego što je postala srce američkih robovlasnika, rekao je prošle nedelje da želi što pre da skloni drugu statuu u gradu, glavnom komandantu južne vojske genralu Robertu I. Liju.

Gradonačelnik Bostona Martin Volš rekao je da će Kolumbova statua biti sklonjena već danas dok se čeka konačna odluka o tome šta će biti sa njom, prenose lokalni mediji.

Pokret koji se obrušio na simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogađa i druge zemlje, kao što su Velika Britanija i Belgija gde su statue kolonijalnih ličnosti napadnute poslednjih dana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Statue Kristofera Kolumba na meti napada demonstranata u Bostonu i u Virdžiniji”

  1. Primiš ih u svoju zemlju, daš im sva prava, njima malo, počinju da uvode svoj model ponašanja iz postojbine, agresivno nameću svoju kulturu i običaje, ne poštujući zemlju i narod koji ih je primio. Polako potiskuju mirno, autohtono stanovništvo. Sledeći su zahtevi za autonomijom, pa oružana pobuna, otcepljenje. Zvuči poznato?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.