Stoltenberg: Kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO dokaz da se agresija ne isplati 1Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/BERTRAND GUAY

Najavljene kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO su dokaz da „se agresija ne isplati“ rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„To će biti istorijski trenutak“, ako dve nordijske zemlje zvanično podnesu zahtev za članstvo u NATO, rekao je on posle neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica u Berlinu.

„Njihovo pristupanje bi ojačalo našu zajedničku bezbednost, pokazalo da su vrata NATO otvorena i da se agresija ne isplati“, dodao je Stoltenberg koji se obratio preko video veze na konferenciji za novinare pošto se oporavlja od kovida.

NATO je spreman da ojača „bezbednosne garancije“ Finske i Švedske pre njihovog pristupanja, konkretno jačanjem prisustva Alijanse u tim zemljama“, rekao je Stoltenberg.

„Finska i Švedska brinu se zbog prelaznog perioda, nastojaćemo da ubrzamo taj proces“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO je rekao da je uveren da će se naći kompromis sa Turskom oko prijema Finske i Švedske i dodao da Turska nema nameru da blokira njihov ulazak.

„Uveren sam da ćemo moći da nađemo prostor za slaganje, konsenzus o tome kako napredovati po pitanju ulaska u Alijansu“, rekao je on.

Dodao je da je Turska, koja je izrazila negativan stav prema najavljenom ulasku dve nordijske zemlje, jasno ukazala da nema nameru da blokira njihovo članstvo.

Finska i Švedska izrazile su nameru da traže članstvo u Alijansi. Finska je danas zvanično objavila da će tražiti ulazak i čeka se odobrenje parlamenta, koje je, kako prenose mediji, formalnost. Švedska je takođe preduzela korake zvaničnom traženju članstva.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije, koji se, kako je ocenio, ne odvija kako je Moskva predvidela.

„Njena (ruska) ofanziva u Donbasu je na mrtvoj tački, Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve“, ocenio je on i dao uveravanja da Kijev može da dobije taj rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.