Jens Stoltenbergfoto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je invazija Rusije na Ukrajinu pokrenula „suštinsku promenu“ u pristupu odbrani tog vojnog saveza.

On je uoči početka samita NATO u Madridu naveo da će zemlje članice saveza zbog sve veće nestabilnosti u svetu morati da povećaju budžetska izdvajanja za odbranu.

„Da bismo bili u stanju da se branimo u sve opasnijem svetu moramo da više ulažemo u odbranu“, rekao je Stoltenberg. Trenutno samo devet od 30 zemalja NATO u odbranu ulaže predviđenih dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Osim ulaganja u odbranu, glavne teme na samitu biće podrška Ukrajini i jačanje odbrane protiv Rusije.

U vezi sa pridruživanjem Švedske i Finske NATO-u, koje Turska trenutno blokira, Stoltenberg je rekao da se nada da će tokom samita biti ostvaren napredak.

Očekuje se da na samitu, na kojem učestvuju i lideri Japana, Australije, Južne Koreje i Novog Zelanda, bude donet i novi pristup ekonomskim i vojnim ambicijama Kine.

U vezi sa time, Stoltenberg je prošle nedelje rekao da NATO „ne smatra da mu je Kina suparnik“, ali da pozicija Kine „predstavlja izazov“ po bezbednost, vrednosti i interese država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.