Foto: BETA/ AP PHOTO ARMANDO FRANCA

Oko 3.000 pumpi je ostalo bez goriva, koje se sada dovozi na blizu 500 stanica. Vlada je aktivirala retko korišćenu meru kažnjavanja koja podrazumeva do dve godine zatvora za štrajkače koji odbijaju da isporuče propisane minimalne dnevne količine goriva.

Na angažovanje vojske i policije vlada se odlučila pošto je utvrđeno da aerodromi i pumpe u oblasti Algarve, gde ovog meseca boravi milion turista, ne dobijaju propisane količine benzina.

„Vlada će preduzeti sve neophodne mere, kad god je to potrebno, da bi osigurala normalno funkcionisanje osnovnih nužnih službi“, rekao je portugalski državni sekretar Tijago Antunes prilikom objavljivanja odluke vlasti. Vlada je proglasila energetsku krizu u petak prošle nedelje, u očekivanju štrajka najavljenog za ponedeljak, odredivši minimalni nivo usluga na određenim benzinskim stanicama širom zemlje i počela je da sprovodi mere racionalizacije goriva, kojima je vozačima dopušteno da natoče maksimalno 15 litara benzina ili dizela na pojedinim pumpama. Ali, uprkos ovim merama, štrajk – do kojeg je došlo u vrhuncu turističke sezone – je doveo do toga da zalihe goriva budu ispod propisanog minimalnog nivoa na različitim lokacijama u zemlji, uključujući i lisabonski aerodrom, saopšteno je iz vlade.

Štrajkači zahtevaju veće plate i bolje uslove rada, što su uslovi slični onima koji su postavljeni tokom štrajka u aprilu koji je izazvao velike poremećaje u industriji. Pedro Pardal Henrikes, potpredsednik Nacionalnog saveza vozača opasnih materija, jednog od sindikata koji su pokrenuli štrajk, rekao je za agenciju Rojters da su vozači ispunili minimum usluga i da mere koje vlada sprovodi predstavljaju „napad na štrajk“.

Prema pisanju lokalnih medija, ovaj štrajk je imao uticaja i na Španiju, pošto stotine vozila prelaze granicu kako bi vozači sipali gorivo.

Neki prevoznici drugih roba priključili su se štrajkačkom skupu prevoznika goriva. Vlasti su se nadale da će prevoznici obezbediti gorivo za hitne službe i aerodrome, kao i 75 odsto isporuke goriva za javni prevoz i 50 odsto za benzinske pumpe. Predviđeno je da se obezbedi gorivo i za prevoz kvarljive robe i deo uobičajenih zaliha hrane po prodavnicama.

Povezani tekstovi