Sukob demonstranata i policije na protestu u Bejrutu zbog ometanja istrage eksplozije u luci 1Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Desetine demonstranata sukobile su se danas sa policajcima u Bejrutu kada su silom pokušali da uđu u Palatu pravde, protestujući što zvaničnici ometaju istragu razorne eksplozije u bejrutskoj luci 2020. godine.

Nekolicina demonstranata je povređana dok su ih pripadnici policijskih jedinica za rasturanje nereda gurali ispred zgrade i udarali palicama.

U sredu je glavni tužilac Libana Gasan Ovejdat naredio da se oslobode svi osumnjičeni pritvoreni u istrazi eksplozije koja se dogodila 2020. godine i podneo tužbu protiv istražnog sudije Tareka Bitara.

Sudija Bitar je ponedeljak obnovio istragu posle 13 meseci zastoja zbog pritužbi optuženih političara.

On je takođe optužio više od deset političkih, sudskih i bezbednosnih zvaničnika, uključujući glavnog tužioca Ovejdata.

To je dovelo do sukoba između istražnog sudije i glavnog tužioca i međusobnog optuživanja za kršenje zakona.

Istraga je u zastoju već mesecima, a preti da uzdrma vladajuću libansku elitu koju Libanci krive za korupciju i loše upravljanje zbog čega je zemlja dospela u ekonomsku krizu bez presedana u proteklih nekoliko godina.

U bejrutskoj luci je 4. avgusta 2020. godine eksplodiralo gotovo 3.000 tona jako eksplozivnog amonijum nitrata, koji se koristi za đubrivo.

Poginulo je 218 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i veliki delovi glavnog libanskog glavnog grada su razoreni u toj najvećoj nenuklearnoj eksploziji u svetu.

Četvrt miliona ljudi ostalo je bez svojih domova. Luka, carina i pravni dokumenti su kasnije otkrili da je amonijum nitrat godinama stajao nepropisno uskladišten u luci, a da su visoki političari i bezbednosni zvaničnici to znali.Istragu su blokirali libanski politički krugovi od decembra 2021.

Sudija Bitar je u sredu izjavio za AP da će nastaviti istragu čak i po cenu života i da će stati samo ako ga vlasti zvanično smene.

Najviše libansko sudsko telo, Viši sudski savet, trebalo je da se sastane danas popodne da diskustuje o najnovijim dešavanjima u istrazi, ali nije bilo kvoruma.Tužilac Ovejdat je bio u zgrdi, ali nije otišao na sastanak već je ostao u svojoj kancelariji i kasnije izašao u pratnji pripadnika bezbednosnih snaga.

Demonstranti, među kojima rođaci žrtava eksplozije, su skandirali protiv Ovejdata i visokih zvaničnika.

Jedan demonstrant čiji je brat poginuo u eksploziji pozvao je na međunarodnu istragu umesto libanske.

Nereda je bilo i u samoj Palati pravde gde se desetina poslanika iz reformističkih i tradicionalno opozicionih partija sastala sa vršicem dužnosti minstra pravde Henrijem Kurijem.

Žučna rasprava o istrazi dovela je do sukoba sa čuvarima ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.