Superjahta Putinovog kuma zaplenjena u Trogiru ide na aukciju: "Prodaće se u ime ukrajinskog naroda" 1Foto: Shutterstock / Pilguj

Superjahta vredna 200 miliona dolara u vlasništvu Viktora Medvedčuka, sankcionisanog ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina, biće prodata na aukciji nakon što je zaplenjena u Hrvatskoj ranije ove godine, piše Gardijan.

Ukrajinska vlada je saopštila da je hrvatski sud presudio da vlasništvo nad Medvedčukovom 92,5-metarskom jahtom Roial Romance treba preneti na ukrajinsku agenciju za vraćanje i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će „očuvati ekonomsku vrednost jahte do biti prodat na aukciji’, prenosi Jutarnji.hr.

To će biti prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su zapadne vlade uvele sankcije stotinama oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Medvedčuk, 68, ukrajinski političar prokremlj, uhapšen je u Ukrajini u aprilu i izručen Rusiji u razmeni zatvorenika u septembru. Često ga nazivaju „mračnim princom” ukrajinske politike, a Putin je kum njegove ćerke Darije.

Arma, specijalna grana ukrajinske vlade zadužena za „pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom”, saopštila je da su njeni agenti stigli u Hrvatsku i „pregledali zaplenjenu jahtu koja pripada članovima porodice jednog poslanika i jednog od vođe političke snage zabranjene u Ukrajini“.

Arma je u okviru krivičnog postupka tražila navedenu imovinu, a nakon hapšenja je naknadno pronašla elitnu imovinu čiju će ekonomsku vrednost sačuvati prodajom na aukcijama“, rekao je Arma.

Hrvatska policija je prošlog meseca izvršila pretres jahte u ime FBI, prenosi Jutarnji list. Sud u Splitu odobrio je nalog za pretres Ministarstva pravde SAD 15. novembra i potvrdio da je pretres obavljen 19. novembra. Sudija Dinko Mešin rekao je da su Medvedčuk i njegova supruga Oksana Marčenko navedeni u nalogu za pretres u vezi sa navodnim pranjem novca.

Superjahta Roial Romance, koju je izgradio holandski izvođač superjahti Feadship 2005. godine, ima kabine za 14 gostiju i prostor za 21 člana posade, kao i bazen širok 4 metra sa ‘vodopadom koji teče preko krme’.

U septembru je superjahta od 72,5 metara zaplenjena od sankcionisanog ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog prodata na aukciji nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara, u prvoj prodaji te vrste otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Jahta, koja ima bazen, 3D bioskopsku salu, teretanu, hidromasažnu kadu i potpuno opremljenu banju – nije prodata u korist ukrajinskog naroda, već za američku investicionu banku JP Morgan, koja je tvrdila da joj Pumpjansk duguje 20,5 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.