Foto: Fonet/Ap

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno o iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU, prenela je Slobodna Evropa.

Barnije, pregovarač Evropske komisije, je ranije rekao da o tim pitanjima očekuje dogovor između oktobra i decembra 2017.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, a onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019, kada bi trebalo da se završi proces ratifikacije sporazuma i zvaničan izlazak Britanije iz EU.

U Britaniji postoje suprotna viđenja o modalitetu Bregzita, pa tako premijerka Tereza Mej zastupa stav da je „nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora“, dok ministar finansija Filip Hamond želi „mek izlazak“ kojim bi se kroz „tranzicione strukture“ sačuvali poslovi i rast.

On je naglasio da Bregzit znači i sigurno napuštanje jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Tereza Mej, koja je na čelo vlade došla posle referenduma o Bregzitu i ostavke Dejvida Kamerona, u poslednje vreme se nalazi pod udarom kritika svoje Konzervativne partije koja
dovodi u pitanje njenu sposobnost da vodi zemlju posle gubljenja parlamentarne većine na izborima koji su raspisani da bi se ojačala vladajuća većina.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izadje iz članstva u Uniji, ali po najnovijim anketama 53 odsto Britanaca bi želelo da dobije mogućnost da se izjasni o konačnom sporazumu o Bregzitu.