Švedska premijerka obećala podršku Kijevu i nove sankcije Moskvi 1Magdalena Anderson Foto: EPA-EFE/ ERIK SIMANDER SWEDEN OUT

U poseti Kijevu i njegovom predgrađu danas švedska premijerka Magdalena Anderson pozvala je na jačanje evropske podrške Ukrajini i uvođenje novih sankcija Rusiji, čija vojska napreduje na istoku ukrajine. ;

„Ne treba da dozvolimo Rusiji da ostvari napredak zahvaljujući kršenju međunarodnog prava i drugih osnovnih principa“, rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ona je rekla da je najbolji način da se dobije taj rat jačanje podrške Ukrajini i povećanje pritiska na Rusiju putem novih sankcija.

„Naši napori treba da se nastave koliko god bude potrebno“,rekla je ona ocenjujući da Ukrajina brani zajedničke evropske vrednosti.

Ona je rekla posle posete razorenih mestra u predgrađu Kijeva da osuđuje „bezumnu i svirepu rusku agresiju, ubijanje civila, među kojima su brojna deca“.

Švedska premijerka je takođe obećala da će učestvovati u budućoj rekonstrukciji Ukrajine.

Zelenski je ponovo apelovao da se sve učini da se pravdi predaju svi ruski ratni zločinci.

Govoreći o svetskoj krizi izazvanoj blokadom oko 22 miliona tona ukrajinskih žitarica u lukama zemlje zbog rata rekao je da je u pregovorima sa Turskom i UN da se osigura bezbedan izlazak te robe.

„Važno je da neko može da garantuje bezbednost stranih brodova koji bi dolazili u Ukrajinu da prevezu poljoprivredne proizvode“, rekao je Zelenski i optužio Rusiju da krade ukrajinske žitarice.

Rekao je da očekuje žetvu od oko 60 miliona tona žitarica na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.