Švedski tužilac potvrdio: „Ostaci eksploziva pronađeni na mestu sabotaže Severnog toka“ 1Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Švedski tužilac Mats Ljungkvist, koji vodi istragu o oštećenju gasovoda Severni tok 1 i 2, potvrdio je da je reč o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva.

“Tokom uviđaja koji je obavljen na licu mesta u Baltičkom moru, izvršene su opsežne zaplene i pažljivo dokumentovano područje. Analiza koja je sada urađena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi se doneli čvršći zaključci o incidentu”, rekao je Ljungkvist, prenosi Gardijan.

U saopštenju se dalje navodi da je „preliminarna istraga veoma složena i obimna“ i da se posao nastavlja, ali nisu nisu navedena imena osumnjičenih.

Saopštenje se završava tvrdnjom da tužilac u ovom trenutku ne može dati više informacija i da neće dozvoliti dalji pristup medijima, prenosi Jutarnji list.

Krajem septembra veliki pukotine na cevovodima izazvale su curenje gasa koje je bilo vidljivo sa površine Baltičkog mora.

Podvodni snimci od sredine oktobra pokazali su razmere štete.

Krajem oktobra, rusko ministarstvo odbrane optužilo je britansko mornaričko osoblje za dizanje gasovoda u vazduh, ali nije pružilo dokaze koji bi podržali tu tvrdnju, što je London negirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.