Svi vakcinisani od 7. juna mogu da uđu u Španiju 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

Španija će od 7. juna dozvoliti „svim vakcinisanim osobama“ da udju na njenu teritoriju bez obzira na zemlju porekla, izjavio je danas premijer Pedro Sančez.

Britancima, koji su obično najbrojiniji turisti u Španiji, biće od ponedeljka dozvoljeno da slobodno uđu u zemlju, rekao je premijer na međunarodnom sajmu turizma Fitur.

Oni će moći da dođu „bez ograničenja i bez sanitarnih zahteva“, a „neće morati ni da idu na zdravstvene preglede“, dodao je Sančez, ne precizirajući da li to znači da britanski turisti neće morati da imaju negativan PCR test po dolasku u Španiju kao što je to slučaj za sve ostale putnike.

Međutim, Španija je za sada i dalje jedna od zemalja koje London smatra rizičnim, pa njeni državljani moraju da idu u karantin po povratku i da imaju PCR test.

Ukidanje ograničenja odnosi se na 10 zemalja izvan Evropske unije, uključujući Australiju, Novi Zeland, Izrael, Kinu i Japan.

Španija, koja je pre pandemije korona virusa bila druga najveća turistička destinacija na svetu posle Francuske, nada se da će ove godine privući oko 45 miliona stranih turista, upola manje nego pre epidemije.

Britanski turisti su pre pandemije bili glavni strani posetioci pošto ih je 18 miliona posetilo Španiju tokom 2019. godine.

Njihov povratak na plaže je od presudnog značaja za Španiju zato što je turizam pre pandemije obezbedjivao 14 odsto BDP.

Ulazak državljana zemalja Evropske unije nikada nije bio ograničen, ali je bio potreban negativan PCR test.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.