Foto: RTCG

Odlučili su i da se hitno upute pisma obaveštenja predsedniku Vlade, ministru saobraćaja i pomorstva, ministru finansija, direktoru Poreske uprave, gradonačelniku Glavnog grada i predsednicima opština većih gradova Crne Gore.

Izvršni Odbor SSTCG, je u predhodnih nekoliko dana obišao članove auto-taxi preduzetnike po gradovima Crne Gore, i održao sastanke na kojima je sagledana trenutna situacija na trzištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

“Još jednom je kao i mnogo puta do sada konstatovano da je stanje u ovoj oblasti haotično i da su auto-taksi preduzetnici u teškoj materijalnoj situaciji u koju su dovedeni isključivo zbog nerada, nestručnog i selektivnog rada nadležnih organa lokalnih samouprava”, navodi se u saopštenju sindikata.

Problem su im obavljanje auto-taksi prevoza protivno Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaja i protivno opštinskim odlukama koje regulišu tu oblast, ne sankcinisanje sive ekonomije, nezakonite odluke o auto-taxi saobraćaju, selektivna primena kaznene politike.

“Sve ovo je dovelo do toga da su auto-taksi preduzetnici u Crnoj Gori prezaduženi, a svi ostali koji su im otimali bukvalno „hleb iz usta“ i dalje to rade i nikome ništa ne plaćaju i niko ih u tome ne sprečava, a službenici koji su nadležni da to spreče, primaju visoke plate za svoj konstantni nerad i nikome za to neodgovaraju nego čak i napreduju na svojim pozicijama”, saopšteno je iz Sindikata taksista.

Kažu i da se pored pored velikog napora nadležnih, stanje u ovoj oblasi ne pomera sa mrtve tačke, nego je svakim danom sve veći haos.

“Auto-taksi preduzetnici u takvom haosu nisu u mogućnostu ostvarivati prihode od kojih bi mogli plaćati reprogram poreskog duga, kao ni novonastale poreske i druge obaveze”, poručuju iz sindikata.