Foto: Beta/AP

Premijerka pokušava da ubedi poslanike da prihvate sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru, a parlament dva puta odbacio.

Pošto je u petak ocenila da nema dovoljnu podršku za treće glasanje o sporazumu u parlamentu, Mejova je nagovestila mogućnost da ga ove nedelje možda neće predstaviti poslanicima.

Ministar za Bregzit Stiven Barkli izjavio je danas za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC) da će sporazum biti predstavljen parlamentu kada bude dobio neophodnu podršku za njegovo usvajanje.

Britanski mediji danas su preneli da postoje spekulacije da bi premijerka, kritikovana na raznim stranama zbog Bregzita, mogla da podnese ostavku i svoju funkciju preda potpredsedniku vlade Dejvidu Lidingtonu, koji je naklonjen EU.

List Sandej mejl je preneo da bi to mesto moglo da bude povereno ministru ekologije Majklu Gouvu, koji je zagovornik Bregzita.

Obojica su demantovala vest. Lidington je rekao da nema nameru da preuzme funkciju premijera, dok je Gouv ocenio da sad nije vreme da se „menja kapetan broda“.

Izvori bliski vlastima rekli su da Mejova danas boravi u svojoj rezidenciji u Čekersu, severozapadno od Londona, gde ima „razgovore sa kolegama“.

Pojedini britanski mediji su te konsultacije ocenili kao „krizni sastanak“ jer je britanska premijerka imala zakazane razgovore sa bivšim šefom diplomatije Borisom Džonsonom i Džejkovom Riz-Rogom, predsednikom Evropske istraživačke grupe, koja okuplja poslanike koji su za Bregzit bez ustupaka EU.

Britanska vlada bi sutra trebalo da saopšti svoje dalje korake o Bregzitu.

Sa evropske strane, EU je Velikoj Britaniji odobrila dve opcije odlaganja datuma izlaska, posle predvidjenog datuma, 29. marta. Ukoliko parlament prihvati sporazum, Bregzit bi počeo 22. maja, a u slučaju odbijanja dogovora, Bregzit bi počeo ranije, 12. aprila.

Na internetu su se oglasili i oni koji su protiv Bregzita. Onlajn peticiju
u kojoj se od britanske Vlade traži da odustane od istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji dobila je za nekoliko dana više od pet miliona potpisa.

Povezani tekstovi