Foto: Jung Ui-Chel/EPA

Li Džei-jong, 48-godišnjak, sa imovinom vrednom 6,2 milijarde dolara, bio je glatko obrijan, u crnom odelu bez uobičajene mašne i bezizraznog izgleda, opisali su prisutni.

Li je na čelu Samsung Elektroniks, tehnološkog giganta, najvećeg u svetu proizvođača smartfona, televizora sa ravnim ekranom i memorijskih čipova. U odsustvu svog oca, 75-togodišnjeg Li Kun-hija drugog kolena u industrijskoj dinastiji, Li je formalno i čelnik Samsung Grupe, daleko najmoćnije i najprofitabilnije među južnokorejskim konglomeratima, poznatim kao čeboli.

Li je uhapšen krajem prošle sedmice zbog navodne uloge u korupcionaškom skandalu koji je u decembru 2016. doveo do opoziva predsednice Južne Koreje Park Gun-hje. Specijalni tužilac je optužio Lija da je isplatio 36 miliona dolara bliskoj prijateljici predsednice Park za koristi dobijene od vlasti. Prijateljica Čoi Son sil je sa još nekoliko visokih zvaničnika administracije predsednice Park, u zatvoru dok joj traje suđenje.

Li je prvi čelnik Samsunga uhapšen povodom optužbi za podmićivanje, proneveru, skrivanje novca u inostranstvu i laganje tokom ranije parlamentarne istrage. NJegov otac je u dugoj i uspešnoj karijeri bio optužen dva puta za kršenje zakona, ali je pomilovan. U Lijevom slučaju su iz Samsunga poručili da će „učiniti sve da istina bude utvrđena na sudu.“

Samsung na tržištu vredi četvrtinu svih kompanija sa južnokorejske berze i simbol je snage, bogatstva i tehnoloških inovacija. Zato analitičari smatraju da je Lijev slučaj test da li su jedna od najrazvijenijih demokratija u Aziji i njeno pravosuđe spremni da raščiste sa kršenjima zakona po čebolima.

Li je i najistaknutiji poslovni čovek uhapšen u korupcionaškom skandalu posle koga je parlament suspendovao ovlašćenja predsednice Park. Ustavni sud bi do sredine marta trebalo da odluči hoće li ona ostati na dužnosti ili će biti i formalno smenjena. Od toga zavisi da li će biti održani i prevremeni ili redovni izbori tokom ove godine, pošto Parkovoj mandat ističe početkom 2018.

Parkova je u prethodnoj istrazi osumnjičena kao saučesnica prijateljice Čoi. Sada specijalni tužilac priprema tužbu za mito i protiv predsednice. No, ona ne može biti optužena dok joj traje mandat. Ukoliko bude smenjena i optužena, Parkova će biti prvi demokratski izabrani južnokorejski šef države kome se sudi za korupciju. Za to zlodelo su jedino sredinom 1990-ih bili osuđeni dvojica ranijih vojnih diktatora Čun Du hvan i Ro Te-vu.

U zemlji razvijene privrede i individualnih sloboda, pedesetomilionsko stanovništvo je sve nezadovoljnije korupcionaškim skandalima. Na demonstracijama koje se po trgovima Seula i drugih gradova organizuju već mesecima svake subote kako bi bila iznuđena ostavka Parkove, jedan od najglasnijih zahteva jeste hapšenje Lija i ostalih čelnika čebola. Čeboli su međusobno povezane kompanije kojima obično u strogo hijerarhijskom poretku upravljaju bogate porodice. U svetu su najpoznatije Hjonde (ili Hjundai), LG i Samsung, za kojima slede Kumho, Lote, SK Grupa i Hanđin.

Ti konglomerati su nikli iz pepela Korejskog rata (1950-1953), kada je država usmeravala sredstva iz inostrane pomoći i jeftine kredite biznismenima koji su obećali obnovu zemlje. Vlade su, takođe, štitile tek iznikle industrije od strane konkurencije i pomagale im u razvoju. Recept je bio delotvoran – čeboli su narednih decenija igrali ključnu ulogu u usponu Južne Koreje u industrijsku silu.

Vodećih 10 čebola danas čine 80 odsto vrednosti ukupne južnokorejske privrede, 11 po veličini u svetu. Južna Koreja je peta po veličini zemlja izvoznik, a samo Samsung Elektroniks učestvuje sa 20 odsto.

No u tom procesu su, prema nekim ekonomistima, stvorene neravnomernosti. Novac namenjen običnim ljudima često je završavao kod prebogatih porodica. Zaštita koju su pružale vlasti i pritisak na sindikate su omogućavali nesmetano širenje čebola u nove oblasti.

Takođe su tokom ekonomskog razvoja stvorene čvrste veze između vlasti i poslovnih krugova. Čeboli su postali ne samo ekonomski moćni, već i politički uticajni. Naročito od demokratskih promena u 1990-im takmaci na izborima su počeli da se oslanjaju na političku i finansijsku podršku kompanija.

Svi predsednici uključujući i Parkovu su se stupajući na dužnost zaricali da će okončati favoritizam i spregu sa čebolima, ali su morali da ustuknu smatrajući da su titani korporacija suviše važni za privedu da bi bili hapšeni ili osuđivani na duge kazne. I mada su mnogi Južnokorejci pozdravili Lijevo hapšenje ima onih koji strahuju da će on, i da bude osuđen, biti pomilovan.