Tinejdžerka lider borbe protiv klimatskih promena 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Bila je usamljena – roditelji su pokušali da je odvrate od te namere, razred je nije podržao, prolaznici bi izrazili sažaljenje i videli zabrinutost u očima devojčice koja je sedela na kaldrmi držeći transparent. Danas, osam meseci kasnije, njena poruka – „školski štrajk za klimu“ prevedena je na protestima u nekoliko zemalja. Kada se 15. marta vrati na ulicu, kao što je činila svakog petka u proteklih osam meseci po kiši, suncu, ledu, snegu, očekuje se da Greta bude pokretač ogromnog pokreta. Globalni klimatski protest u petak, kako je najavljeno, biće jedan od najvećih. „Neverovatno je“, kaže ova devojčica. „Više od 71 države na više od 700 mesta izraziće protest. To je veoma zabavno.“

Pre godinu dana Greta je, prema pisanju britanskog lista, bila introvertna i kako sama kaže ništa se u njenom životu bitno nije dešavalo. „Uvek sam bila povučena, a oko mene svi su mislili da ne mogu da učinim bilo šta jer sam premlada.“ NJena majka Malena Ernman jedna je od najpoznatijih švedskih operskih diva. Otac Svante Tunberg je glumac a ime je dobio po Svanteu Arheniusu, nobelovcu hemičaru koji je 1896. prvi izračunao kako emisija ugljen-dioksida može dovesti do efekta staklene bašte.

„Sećam se kada sam bila mlađa, naši nastavnici su nam pokazivali filmove o plastici u okeanima, gladnim polarnim medvedima. Plakala sam gledajući te filmove. Moji drugari su bili zabrinuti dok su ih gledali, ali čim bi se završili, okretali su se drugim stvarima. Ja nisam mogla“, ispričala je Greta.

Kao osmogodišnjakinja, kada je prvi put čula o klimatskim promenama, šokirala ju je činjenica zašto odrasli taj problem ne shvataju ozbiljno. Svojim razmišljanjem mnogo je uticala i na roditelje: majka, koja je dosta putovala po prirodi posla na nagovor svoje ćerke odustala je od letenja (jer avioni zagađuju životnu sredinu), što je imalo uticaj na njenu karijeru. Otac je postao vegetarijanac. „Ona nas je promenila i sada menja mnogo drugih ljudi“, kaže on.

Nakon rekordnih vrućina prošlog leta u severnoj Evropi te šumskih požara od Švedske do Arktika, Tunbergova je 20. avgusta rešila da sama pokrene protest. Gretin uspon poklapa se sa sve većom zabrinutošću naučnika. Veterani u kampanji protiv klimatskih promena i naučnici opisuju Gretu kao najbolju vest za klimatski pokret u proteklih nekoliko decenija. Hvaljena je u UN, gde se sastala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, delila je podijum sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, a dobila je podršku i od nemačke kancelarke Angele Merkel.

Namera joj je kako kaže da štrajkuje svakog petka ispred švedskog parlamenta sve dok politika vlade ne bude u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi. „Naravno, potrebno je mnogo energije. Nemam mnogo slobodnog vremena. Ali stalno se podsećam zbog čega ovo radim.“ Do sada, čini se da to nije uticalo na njen uspeh u školi jer je i dalje među pet najboljih učenika u generaciji, kaže Gretin otac.