Tokio zakupljuje smeštaj za obolele od virusa da bi rasteretio zdravstveni sistem 1Foto: Pixabay/Cegoh

Glavni grad Japana se priprema da zakupi hotele ili javne objekte za smeštaj pod lekarskim nadzorom pozitivno testiranih na korona virus koji nemaju simptome oboljevanja ili su simptomi blagi, izjavila je danas guvernerka Tokija Juriko Koike.

Vlasti žele da to počnu iduće nedelje da bi u preopterećenim bolnicama bilo više mesta za teško obolele, dok ukupan broj obolelih i dalje raste.

U Tokiju od kraja marta ubrzano raste broj inficiranih, zbog čega je Koike zamolila građane da tokom predstojećeg vikenda ne izlaze iz kuća.

Ona je najavila mogućnost uvođenja zabrane kretanja ukoliko broj obolelih naglo poraste.

Ministarstvo zdravlja je danas pospustilo standardni zahtev iz Zakona o zaraznim bolestima prem kojem bi svi pozitivni na testu morali da budu hospitalizovani. Ne insistirajući više na tome, Ministarstvo nastoji da rastereti bolnice da bi mogle da se bave najteže obolelima.

Premijer Šinzo Abe priprema se za uvođenje vanrednog stanja.

Ako vanredno stanje bude proglašeno, očekuje se da će guvernerka „uvesti blokadu“ Tokija, ali to će biti uglavnom zahtev za „socijalno distanciranje“ za razliku od prinudnog ostajanja kod kuće, rekla je Koike.

Javni gradski prevoz će i dalje raditi, kao i prodavnice, apoteke, banke i druge osnovne usluge.

U Tokiju i okolini su danas 684 zaražena, 97 više nego u četvrtak. U Japanu ih je više od 3.300, uključujući 712 s jednog turističkog broda, a umrla su 74 čoveka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.