Foto: FoNet/AP

Danas objavljujem da ne mogu i neću potvrditi da se Iran drži dogovora, rekao je Tramp, koji u skladu sa američkim zakonom mora svaka tri meseca u Kongresu potvrditi da li Teheran ispunjava odredbe sporazuma, na koji su potpise stavili čelnici šest svetskih sila.

Takvim stavom Tramp bi mogao ozbiljno da poremeti odnose sa evropskim saveznicima, koji su reagovali veoma brzo.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je iranski nuklearni sporazum dogovor koji mora da funkcioniše i ne može ga poništiti niko, pa ni predsednik SAD.

Kako prenosi AP, Mogerini je rekla da taj nuklearni sporazum pruža garancije i snažan nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da je iranski nuklearni program namenjen isključivo u civilne svrhe.

Mogerini, koja je pregovarala sa Iranom u ime velikih svetskih sila, izjavila je da nije bilo kršenja bilo kakvih obaveza.

Predsednik Sjedinjenih Država ima brojna ovlašćenja. Ovo nema, kazala je Mogerini i dodala da, bez obzira na stav Trampa, EU ostaje privržena nuklearnom sporazumu.

Povodom Trampove izjave, zajedničkim saopštenjem su se oglasili lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije – Emanuel Makron, Angela Merkel i Tereza Mej.

Oni ističu da su zabrinuti zbog mogućih posledica takvog stava predsednika SAD i navode da su sve strane u obavezi da poštuju odredbe tog međunardonog dokumenta.

Ostajanje na snazi sporazuma je u našem zajedničkom nacionalnom bezbednosnom interesu. Nuklearni sporazum je bio rezultat trinaestogodišnjeg diplomatskog napora i predstavljao je važan korak u obezbeđivanju da se iranski nuklearni program ne bi primenio u vojne svrhe, navodi se u
saopštenju.

Makron, Merkel i Mej podsećaju da je sporazum sa Iranom jednoglasno usvojio Savet bezbednosti UN rezolucijom 2231 i da je Međunarodna organizacija za atomsku energiju, na osnovu svojih dugotrajno postavljenih programa kontrole i ispitivanja, više puta saopštila da Iran ispunjava odredbe sporazuma.

Stoga ohrabrujemo Vladu i Kongres SAD da ispitaju uticaj na bezbenost Amerike i njenih saveznika pre nego što preduzmu korake poput, na primer, ponovnog uvođenja sankcija, koje su ukinute pod uslovima sadržanim u sporazumu, stoji u zajedničkom saopštenju lidera Francuske, Nemačke i Velike Britanije.