Tramp imenovao Ričarda Grenela na čelo svih obaveštajnih službi 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, dosadašnjeg ambasadora u Nemačkoj, vršiocem dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe koja nadgleda 17 špijunskih agencija u zemlji, piše današnji Njujork tajms.

Odabirom Grenela, koji ima malo iskustva u obaveštajnoj službi ili u vođenju velike birokratije, predsednik je nagovestio da želi pouzdanog, agresivnog lidera na vrhu obaveštajne zajednice, prenosi Njujork tajms.

Grenel se više puta našao na udaru kritika zbog svoje otvorenosti, najpre dok je bio „operativac“, a potom i kao ambasador.

Kao ambasador, Grenel je davao izjave koje su neki nemački zvaničnici smatrali kao protivljenje tamošnjoj vladi, vanrednu intervenciju u unutrašnje stvari koju diplomate obično izbegavaju.

On je napao ono što je nazvao „neuspešnom“ politikom otvorene granice u Nemačkoj, koja je preselila stotine hiljada sirijskih izbeglica, i kritikovao stavove Berlina o Iranu, vojnoj potrošnji i kineskim ulaganjima u globalne telefonske mreže. Takođe je izrazio želju za osnaživanjem konzervativaca širom Evrope.

Grenel je, pre petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Džona Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savet bezbednosti izdejstvuju promenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana Marti Ahtisarija.

Funkciju šefa svih obaveštajnih službi preuzeće od Džozefa Magvajera, koji je na čelu obaveštajne službe od ostavke Dena Koutsa, bivšeg republikanskog senatora iz Indijane.

Grenel ovu vest još nije komentarisao, kao ni Bela kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari