Trampovi saradnici u zaveri 1Foto: FoNet /AP

Bivšeg šefa predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Pola Manaforta, i njegovog nekadašnjeg poslovnog saradnika Rika Gejtsa, savezna velika porota optužuje po 12 tačaka, uključujući zaveru protiv SAD, prenosi Rojters pozivajući se na saveznog specijalnog savetnika.

Optužnica uključuje, između ostalog, zaveru za pranje novca i kršenje saveznih zakona o lobiranju i bankarstvu, kao i lažne izjave.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su navodni propusti njegovog bivšeg šefa kampanje bili „godinama unazad“ i insistira na tome da je nije bilo dosluha između njegove kampanje i Moskve.

„Izvinjavam se, ali to je bilo pre više godina, pre nego što je Manafort postao deo Trampove kampanje. Ali zbog čega ‘nepoštena Hilari’ i demokrate nisu u fokusu. Takođe, ne postoji dosluh“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi AP.

Manafort i Gejts predali su se ranije danas federalnim vlastima u Vašingtonu, javio je AP pozivajući se na izvor upoznat sa slučajem.

Njujork tajms je ranije preneo da su Manafort i Gejts pozvani da se predaju vlastima u okviru prvih optužnica u istrazi o navodnom mešanju Moskve u izbore 2016. godine.

Bela kuća je odbila da komentariše te navode.

Očekuje se da će se Manafort i Gejts pojaviti kasnije danas na sudu kako bi se suočili sa optužbama koje je izneo tim specijalnog savetnika Roberta Mjulera.

To su prve optužnice u istrazi Mjulera o navodnom dosluhu između Rusije i predizborne kampanje Trampa.

Detalji optužnica nisu objavljeni, podsećaju agencije i navode da je Gejts postigao dogovor o svojoj predaji.

Rojters je javio da je Manafort stigao u kancelariju Federalnog istražnog biroa u Vašingtonu nakon što je danas pozvan da se preda federalnim vlastima zbog istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Agencija je navela, pozivajući se na izvore Volstrit džornala, da je Manafortu rečeno da se preda vlastima po optužbama koje uključuju utaju poreza.

Gejts je dugogodišnji štićenik i mlađi partner Manaforta.

Njegovo ime pojavljuje se u dokumentima u vezi sa kompanijama koje je Manafortova firma osnovala u Kipru kako bi dobio isplate od političara i poslodavaca u istočnoj Evropi, pokazuju podaci u koje je uvid imao Njujork tajms.

Manafort je pod istragom za kršenje federalnih poreskih zakona, pranja novca, kao i da li je u vezi sa tim na odgovarajući način otkrio svoje lobiranje u inostranstvu.

AFP navodi da su Manaforta i muškaraca koji nije identifikovan snimile televizijske kamere kako ulaze u kancelariju FBI u Vašingtonu.

U međuvremenu, Džordž Papadopulos, bivši savetnik u Trampovoj kampanji, priznao je da je davao lažne izjave agentima FBI, tokom njihove istrage o mogućoj koordinaciji između članova kampanje i Moskve, javljaju agencije.

Rojters navodi da je Papadopulos, koji živi u Čikagu gde radi kao advokat, treći savetnik američkog predsednika Donalda Trampa koji se suočava sa krivičnim optužbama.

Papadopulos je krivicu priznao još 5. oktobra, u slučaju koji dosad nije javno objavljen, navodi se u saopštenju kancelarije specijalnog istražitelja.

Kako navodi AP, Papadopulos se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao agente Ef-Bi-Aja o prirodi svojih kontakata sa „stranim državljanima“ koji su, kako je mislio, imali bliske veze sa višim zvaničnicima ruske vlade.

Iz Trampovog tima tvrde da je Papadopulos u predsedničkoj kampanji prošle godina imao ograničenu ulogu i da nije imao pristup Trampu.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da će nastaviti saradnju sa istražiteljem Robertom Mjulerom u vezi sa navodnima ruskim mešanjem u izbore.

Tužbe protiv bivšeg šefa predsedničke kampanje Donalda Trampa i drugih zvaničnika neće uticati na saradnju Bele kuće sa specijalnim istražiteljem Robertom Mjulerom, napominje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.