Radovan Karadžić Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

… ukoliko Apelaciono veće odluči da mu da nadležnost da odlučuje o zahtevu za izuzeće predsednika MMKS Teodora Merona i sudije Viljema Sekulea, koji je podneo bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, saopšteno je iz suda u Hagu.

U saopštenju se napominje da Antoneti nije nadležan da odlučuje o izuzeću Merona i Sekulea, preneo je RTRS.

Iz Tužilaštva ovim zahtevom žele da zaštite svoj stav, zbog toga što je sudija Antoneti insistirao da će doneti odluku o zahtevu, bez obzira na to što se još čeka odluka Apelacionog veća o nadležnosti. „Lični interesi sudije Antonetija za jačanje novog standarda izuzeća i njegovo insistiranje da presudi o zahtevu, uprkos otvorenom pitanju njegove nadležnosti i predsednikovog zahteva da to bude zaustavljeno, pokazuju njegovu pristrasnost u vezi sa zahtevom“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Meron je ranije zatražio od sudije Antonetija da sačeka odluku Apelacionog veća u vezi sa zahtevom Karadžića o izuzeću sudija iz žalbenog postupka. On je u saopštenju napisao da je u interesu pravde i pravosudne izvesnosti da se Apelacionom veću omogući da reši pitanje nadležnosti, pre nego što sudija Antoneti donese odluku o zahtevu.

Meron je zatražio da se zahtev prosledi sudijama Džozefu Čiondu Masančeu, Liju Mutogi, Bartonu Holu, Seon Ki Parku i Benu Emersonu.

U Karadžićevom zahtevu za izuzeće sudija navodi se da oni ne mogu učestvovati u razmatranju njegove žalbe na presudu jer su ranije učestvovali u odlučivanju u povezanim suđenjima, pa ne mogu biti nepristrasni. Karadžić je naveo da ne zahteva pokretanje žalbenog postupka ispočetka, nego da nove sudije razmotre žalbu i odgovore, kao i da im se da mogućnost da zatraže preispitivanje bilo kakvih odluka.