Turska preplavljena britanskim otpadom 1Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Plastični otpad iz Velike Britanije se prebacuje u Tursku, gde se nelegalno skladišti i spaljuje, navodi se u izveštaju Grinpisa, prenosi Bi-Bi-Si.

Prošle godine je oko 40 odsto britanskog plastičnog otpada, odnosno oko 210.000 tona, poslato u Tursku. I umesto da bude recikliran, otpad je završio na putevima, livadama i u vodama. Britanska vlada je, pošto ju je Grinpis pozvao da reši problem, saopštila da je Ujedinjeno Kraljevstvo „svetski lider u upravljanju deponijama plastičnog otpada“.

Organizacija za zaštitu životne sredine istražila je deset mesta širom juga Turske i na svima njima pronašla plastične kese i pakovanja iz britanskih supermarketa i maloprodaja. Takođe su pronađeni i antigenski testovi na virus korona, što upućuje na zaključak da je otpad star manje od godinu dana, navodi se u izveštaju.

Ujedinjeno Kraljevstvo, dodaje se, stvara više plastičnog otpada po glavi stanovnika od svih drugih zemalja, osim Sjedinjenih Država. Prošle godine su najviše britanskog plastičnog đubreta uvezle Turska, Malezija i Poljska.

Turska je prošle godine primila blizu 40 odsto ukupnog britanskog izvoza plastičnog otpada, što je za 18 puta više nego 2016. godine kada je prihvatila 12.000 tona. I države Evropske unije, navodi britanski javni servis, u Tursku isporučuju 20 puta više plastičnog otpada nego pre pet godina.

„Svaki dan oko 241 kamion sa plastičnim otpadom iz raznih delova Evrope stigne u Tursku. Preplavljeni smo“, rekao je Nihan Temiz Atas, koji rukovodi projektima za biodiverzitet u sredozemnom ogranku Grinpisa u Turskoj. „I dalje smo najveća deponija plastičnog otpada u Evropi“.

Malezijski ministar za zaštitu životne sredine Jeo Bi Jin prošle godine je rekao da je ta zemlja vratila nazad 150 brodskih kontejnera nezakonito uvezenog plastičnog otpada zemljama porekla, od kojih su 42 bila iz Britanije. On je rekao da je to učinjeno kako bi se sprečilo da Jugoistočna Azija postane „svetska deponija smeća“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Turska preplavljena britanskim otpadom”

  1. Nazalost sad smo mi preuzeli plasticni otpad iz Velike Britanije. Nasi vozaci kamiona ga voze u Srbiju, svedok sam toga. Znamo i da nece biti recikliran vec spaljen.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.