Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET

„Građani Severne Makedonije ne traže nezasluženu nagradu, već zasluženu priliku za izgradnju evropske zemlje sa pravednom, humanom i naprednom zajednicom“, izjavio je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

On je podsetio da je Severna Makedonija donela hrabre odluke o mnogim osetljivim pitanjima za njene građane kako bi uklonila prepreke na putu ka EU i NATO, prenosi Faktor.

„Sporazumom o dobroj volji sa Bugarskom i Sporazumom iz Prespe oslobađamo se tereta u prošlosti. Severna Makedonija je jedina zemlja u regionu koja nema otvorenih pitanja sa svojim susedima“, rekao Pendarovski.

„Nisu sve države članice spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana“, rekao je Tusk.

„S obzirom na poziciju predsednika Evropskog saveta, ne želim da predviđam kakva će biti odluka EU“, rekao je Tusk, ali je napomenuo da lično veruje da može postojati samo jedna odluka – početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u skladu sa preporukama Evropske komisije. Postizanje konsenzusa među zemljama nije uvek lako i brzo, dodao je Tusk.

Povezani tekstovi