Tviter objavio rat ruskim botovima 1Foto:EPA-EFE SASCHA STEINBACH

Kompanija Tviter saopštila je u sredu da više neće dozvoljavati da se iste poruke objavljuju s različitih, odnosno višestrukih naloga.

Ova mera deo je inicijative za sprečavanje taktike koju navodno koriste ruski agenti i drugi da bi širili svoje tvitove i teme na internetu. Društvena mreža čije je sedište u San Francisku takođe je dodala da neće dozvoljavati da korisnici koriste softver koji će simultano obavljati druge aktivnosti kao što je lajkovanje ili retvitovanje objava sa više naloga.

Tviter, koji je poznat po otvorenoj diskusiji kratkim porukama, pod pritiskom je korisnika i zapadnih vlada da spreči širenje lažnih vesti i strane propagande, što se često postiže pomoću automatizovanih naloga, iza kojih stoje „botovi“, piše Rojters. Akademski istraživači i američke vlasti tvrde da su botovi na Tviteru raširili propagandu uoči izbora u SAD 2016. i nastavljaju da anonimno šire varnice u američkoj politici.

Kancelarija američkog specijalnog savetnika Roberta Milera prošlog petka je podigla optužnicu protiv 13 Rusa i tri ruske kompanije, uključujući Internet Research Agency (Agencija za istraživanje interneta) sa sedištem u Sankt Peterburgu, koja je navodno poznata po objavljivanju provokativnog materijala. Prema pisanju Rojtersa, u sudskom dokumentu se navodi da optuženi „imaju strateški cilj da unesu razdor u američki politički sistem, uključujući predsedničke izbore u SAD 2016.“ Cilj novih restrikcija na Tviteru jeste poboljšanje „kvaliteta informacija“, rekao je Joel Rot iz političkog tima kompanije. „Ove promene predstavljaju važan korak za obezbeđivanje garancija da smo i dalje u prednosti u odnosu na otrovne aktivnosti … koje se vode na Tviteru, uključujući one o izborima u Sjedinjenim Državama i širom sveta“, navodi se u Rotovom saopštenju.

Objavljivanje identičnih poruka na više naloga ili simultano retvitovanje ili lajkovanje poruka s višestrukih naloga moglo bi da pomogne da izvesne teme stignu na listu glavnih na Tviteru, čime bi mogao da se pruži lažni utisak koliko se nešto brzo širi među ljudima u realnom svetu.

Tviter je saopštio da će korisnicima dati rok do 23. marta da postupe u skladu s njegovom novom odlukom, nakon čega će ukinuti naloge. Međutim, kako se naglašava, izuzetak će biti „botovi od širokog javnog interesa“, kao što su upozorenja na zemljotrese. Tviter takođe sprovodi inicijative protiv drugih aktivnosti koje nisu u skladu s njegovim pravilima, uključujući i to što pojedini korisnici otvaraju lažne naloge da bi povećali broj svojih pratilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.