U Americi odobrena Novavaks vakcina protiv kovida-19 1foto EPA-EFE/Jose Mendez

Američka administracija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je upotrebu Novavaks vakcine protiv Kovida 19, otvarajući put za vakcinu čija je tradicionalnija tehnologija probudila nadu u šire prihvatanje među skepticima.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje moraju da potpišu upotrebu vakcine pre nego što ona bude dostupna ljudima. Očekuje se da će se panel savetnika CDC za vakcine sastati iduće nedelje, prenosi Radio-televizija Crne Gore pozivajući se na Rojters.

Početkom ove nedelje, američka vlada je saopštila da je obezbedila 3,2 miliona doza vakcine Novavaks, koje planira da pusti kada kompanija završi testiranje kvaliteta u narednih nekoliko nedelja.

Više od dve trećine američke populacije je u potpunosti vakcinisano vakcinama kompanije Moderna, Fajzer/Bajontek ili Džonson i Džonson.

Američki zdravstveni zvaničnici se nadaju da će se ljudi koji su odlučili da ne uzimaju vakcinu Fajzer i Moderna, koja je zasnovana na revolucionarnoj tehnologiji mRNK, umesto toga odlučiti za Novavaksovu vakcinu zasnovanu na proteinima.

Vakcina, koja je već odobrena u Evropi, zasnovana je na tehnologiji koja se decenijama koristi za borbu protiv bolesti uključujući hepatitis B i grip.

„Današnje odobrenje nudi odraslima u SAD koji još nisu primili vakcinu protiv Kovida 19 drugu opciju koja ispunjava rigorozne standarde FDA“, rekao je komesar FDA Robert Kalif u saopštenju.

U Evropi, međutim, potražnja za vakcinom nije bila značajno visoka, oko 242.000 doza vakcine dato je od njenog lansiranja u decembru, što je podstaklo Novavaks da poveća svoj fokus na zemlje sa nižim prihodima.

Inicijalna prijava kompanije za američko odobrenje vakcine odložena je skoro godinu dana zbog problema u razvoju i proizvodnji, što je rezultiralo kasnim ulaskom na tržište vakcine protiv kovida u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.