U Austriji ukidanjem vozačkih ispita na turskom jeziku smanjuju troškove 1Foto: Miloš Majstorović

Budući vozači u Austriji više neće moći da polažu vozački ispit na turskom kao svom maternjem jeziku, a osim službenog nemačkog jezika kandidati će i dalje polagati ispite na engleskom, hrvatskom i slovenačkom, objavilo je austrijsko ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer, iz desničaske Slobodarske stranke, obrazložio je te mere rezanjem troškova, prenosi agencija Hina pozivajući se na BBC.

Manji deo kandidata dosad je polagao pismeni deo vozačkog ispita na svom maternjem jeziku, a turski je bio druga najčešća opcija, nakon službenog nemačkog jezika.

„Svaki dodatni jezik u ispitima košta državu u petocifrenom iznosima, što nema nikakvog opravdanja“, rekao ministar Hofer. On je objasnio kako tom merom država želi da ohrabri građane stranog porekla da uče nemački jezik.

„To je svakako pitanje troškova, ali za mene je takođe važno da odredimo koji jezici imaju smisla, a koji ne“, rekao je austrijski ministar saobraćaja.

Hoferova Slobodarska stranka protivi se migrantskoj politici, a zajedno sa konzervativnom Narodnom strankom osigurala je niz ključnih položaja u austrijskoj koalicionoj vladi nakon prošlogodišnjih izbora, što Austriju čini jedinom državom u zapadnoj Evropi u kojoj su na vlasti krajnji desničari, zaključuje agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari