U Crnoj Gori održan parastos Draži Mihajloviću 1Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori održala je u utorak uveče ispred bogomolje Svetog Nikole kod Herceg Novog parastos četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću, obeležavajući 72 godine od njegovog streljanja.

Parastos Mihailoviću održan ispred crkve na Žlijebima kod Herceg Novog u organizaciji nevladinog udruženja nazvanog Srpski soko.

Sve je prošlo bez incidenata, pošto policija nije dozvolila protest Udruženja boraca NOR i antifašista Cetinja ispred crkve.

„Parastos ratnom zločincu Mihailoviću, ponovo je uzburkao duhove i naišao na brojne osude onih koji u tome vide još jedno uplitanje SPC u politiku i udar na antifašističke temelje Crne Gore“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radio navodi da su burno reagovali kako predstavnici države, tako i nevladinog sektora i dela opozicionih stranaka.

Tako je Ministarstvo kulture, taj čin ocenilo kao provokatorski i nedopustiv i sa istorijskog i sa kulturološkog stanovišta.

„Mislim da država ne sme da toleriše promociju zločina i mislim da, u skladu sa onim što deklarativno tvrdi, treba i da postupa“, ocenjuje analitičarka društvenih prilika u Crnoj Gori i profesorKA književnosti Božena Jelušić.

„Revizije istorije su zahvatile čitav region, pa i Crnu Goru“, ističe Jelušić, „i na neki način“, dodaje, „samo potvrđuju mišljenje Zapada da je reč o bolesnom prostoru, na kome ljudima nema pomoći“.

„Nažalost, Crkve pokušavaju ne samo da zauzmu i obeLEže fizički prostor, nego i mentalno-duhovni prostor u građanima, izdajući na taj način svoja temeljna religijska načela. Čini mi se da je pravo vreme da se reaguje, da se ovakvim vrstama revizije istorije stane ukraj“, rekla je Jelušić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “U Crnoj Gori održan parastos Draži Mihajloviću”

    • Da li neko zna zbog čega je, u glavnoj ulici u Beogradu, ukinut naziv , “Ulica Maršala Tita“, i zbog čega nas ovaj ludi zapadni svet natera da skrenemo s Titovog puta, i prihvatimo tu njihovu demokratiju ?! Valjda je Tito najbolje znao ko je bio Draža !?

  1. Dok citam ovo I da mucenika koji je zivot dao za slobodu,nazivate zlocincem ,…..Kako da nazovemo Tita, koji pobi za mesec dana samo u Beogradu 3000 gradjana,Koca Popovic koji ne moze da zauzme Leskovac I moli tita da urgira kod saveznika da bombarduju masivnije ,a sta cemo reci o Savi Kovacevicu,a o Jovi Kapicicu,upravnik Golog Otoka,sto je zatvarao medju zmije robijase.i da ne nabrajam ……Koliko ste kaludjera I svestenika pobijeno od“ ANTIFASISTICKE“ partizanske vojske pod komandom Tita za koga sve do danas ne znamo ni koje ni za koga je radio.+++

  2. Dok citam ovo I da mucenika koji je zivot dao za slobodu,nazivate zlocincem ,…..Kako da nazovemo Tita, koji pobi za mesec dana samo u Beogradu 3000 gradjana,Koca Popovic koji ne moze da zauzme Leskovac I moli Tita da urgira kod saveznika da bombarduju masivnije ,a sta cemo reci o Savi Kovacevicu,a o Jovi Kapicicu,upravnik Golog Otoka,sto je zatvarao medju zmije robijase.i da ne nabrajam ……Koliko je kaludjera I svestenika pobijeno od“ ANTIFASISTICKE“ partizanske vojske pod komandom Tita za koga sve do danas ne znamo ni koje ni za koga je radio.+++
    GDE JE DRAZIN GROB???

    • Dzaba se trudite, necete naci Drazu. Jos dok je rat trajao vodje antfasisticke kalicije dogovarali su se o posleratnom uredjenju sveta, kao i o kaznjavanju kvislinga i saradnika fasista. Za takve je bilo odluceno da se sahranjuju bez obelezavanja grobnih mesta, da se njihovi simpatizeri i istomisljenici ne okupljaju i ozivljavaju fasizam.

    • Ljubinka, da su cetnici valjali podrzao bi njh Cercil, a ne Tita. Uostalom, kralj Petar je naredio Drazi da se stavi u sluzbu Tita. Draza to nije poslusao, a zakleo se krlju na vernost. Sto se tice Koce, on je legenda u svakom pogledu. I u vojnickom i u intelektualnom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.