U Francuskoj 12 miliona đaka krenulo u školu usred karantina 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Oko 12 miliona đaka danas je u Francuskoj ponovo krenulo u školu posle kratkog raspusta, a povratak se dešava usred karantina uvedenog protiv epidemije korona virusa i posle ubistva nastavnika istorije Samuela Patija (Paty) koje je potreslo celu zemlju.

Svi prosvetni radnici i učenici širom Francuske su danas u 11.00 minutom ćutanja odali poštu Patiju kojeg je 16. oktobra ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Premijer Žan Kasteks (Jean Castex) je danas odao poštu Patiju u školi u kojoj je radio na periferiji Pariza. S njim je bio ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke (Jean-Michel Blanquer).

Za razliku od karantina uvedenog na proleće u jeku prvog talasa epidemije korona virusa, karantin koji je snazi do 1. decembra ne podrazumeva zatvaranje škola.

Međutim, sve obrazovne ustanove su podvrgnute strožim sanitarnim merama, među kojima je obavezno nošenje maske za decu od šest godina koji pohađaju prvi razred. Do sada je obavezna maska bila za decu od 11. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) jutros se obratio svim učenicima kojima je rekao da ih podržava.

„Pratim vaše emocije posle terorističkih napada, od kojih je jedan bio u jednoj vašoj školi“, rekao je Makron.

Posle ubistva Patija u Francuskoj je bio još jedan napad u crkvi Notr Dam u Nici.

Od danas ispred 60.000 školskih ustanova kruže policijske patrole.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.