U Francuskoj 200 ličnosti pozvalo na demonstracije protiv zakona o imigraciji 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Oko 200 francuskih poznatih ličnosti, glumaca, pisaca, novinara, čak i predstavnika sindikata, pozvalo je 21. januara na demonstracije protiv zakona o imigraciji, smatrajući ga „opasnom prekretnicom“ za Francusku.

U danas objavljenoj kolumni u listu Imanite (L’Humanite) i sajtu Medijapar (Mediapart), potpisnici kritikuju zakonski tekst „sastavljen po diktatu onih koji šire mržnju i sanjaju da nametnu svoj projekat ‘nacionalnog preferiranja’ u Francuskoj“.

Zakon o imigraciji, usvojen krajem decembra uz podršku desnice i krajnje desnice, posebno ograničava isplatu socijalnih davanja strancima, uspostavlja migracione kvote, dovodi u pitanje automatsko dobijanje državljanstva po rođenju u Francuskoj i ponovo uspostavlja „krivično delo nezakonitog boravka“.

Zakn policijskim prefekturama daje diskreciono pravo da same regulišu status radnika bez dokumenata u deficitarnim zanimanjima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je branio zakon, uveravajući da je to „štit koji nedostaje“ Francuskoj koja ima 5,1 milion stranaca s legalnim statusom (7,6 odsto stanovništva), pola miliona izbeglica i između 600.000 i 700.000 ilegalnih imigranata.

Makron je dodao da će zakon omogućiti „bolju integraciju kroz rad“ i „regulisati situaciju za 7.000 do 10.000 ljudi“.

Među potpisnicima kolumne su glumice Žozijan Balasko (Josiane) i Žili Gaje (Julie Gayet), pisci Nikola Matje (Nicolas Mathieu) i Alis Zeniter (Alice) i predstavnice glavnih francuskih sindikata Mariliz Leon (Marylise) (CFDT) i Sofi Bine (Sophie Binet) (CGT).

„Zbog jedinstva i solidarnosti i protiv beskrajne podele našeg društva, tražimo od predsednika Republike da ne potpiše zakon“, zaključuje se u kolumni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari