U Francuskoj istraga zbog nasilja na predizbornom skupu Erika Zemura 1Foto: Beta/AP/Rafael Yaghobzadeh

Francusko pravosuđe saopštilo je danas da je otvorilo istragu o nasilju koje je izbilo na predizbornom skupu ekstremno-desničarskog polemičara Erika Zemura (Eric Zemmour).

Zemur je nedavno saopštio da je kandidat na predsedničkim izborima zakazanim na proleće a svoj prvi miting održao je proteklog vikenda u blizini Pariza.

Pravosudje je navelo da je istraga otvorena zbog nasilja počinjenog na skupu, odnosno nasilja nad aktivistima udruženja SOS Rasizam i incidenta u kojem je nepoznata osoba brutalno stegla Zemurovu ruku pred njegovo izlaženje na binu.

Ta osoba je odmah odvedena van zgrade u kojoj je bio miting i predata je policiji. Zemurovo okruženje navelo je da je polemičar zadobio povredu zgloba i da su mu lekari savetovali nekoliko dana odmaranja.

Nasilje je izbilo na početku Zemurovog govora, kada je desetak aktivista protiv rasizma pokazalo majice sa natpisom „SOS Rasizam“.

Kako se vidi na snimcima sa skupa, ti aktivisti su potom napadnuti i gađani stolicama. U tom incidentu je povredjeno pet osoba.

Zemur je često bio sudski gonjen zbog kontrovernih izjava. On je 2011. godine osudjen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Francuske levičarske stranke smatraju da je Zemur odgovoran za te incidente dok su neke desničarske i ekstremno desničarske stranke ocenile da je akcija SOS Rasizma bila provokacija.

Kako su ranije preneli francuski mediji, Zemur se predstavlja kao bonapartista, zalaže se za populističku desnicu – okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rodjeni u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.