Grčka bira novi saziv parlamenta 1Foto: Beta - AP Photo/Yorgos Karahalis

Prema dosadašnjim predviđanjima, sadašnji levičarski premijer Aleksis Cipras će verovatno izgubiti, dok je favorit lider Nove demokratije (ND) Kiriakos Micotakis.

Ciprasov mandat trebalo je da se završi u oktobru, ali se on odlučio na prevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona ND osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize.

Biračka mesta će biti zatvorena u 19.00 po lokalnom vremena, a pravo glasa ima 9.903.864 Grka.

Grčki levičarski premijer Aleksis Cipras i njegov glavni politički rival iz opozicione Nove Demokratije (ND) Kiriakos Micotakis glasali su na prevremenim parlamentarnim izborima.

Grčka bira novi saziv parlamenta 2
Foto: Beta – AP Photo/Thanassis Stavrakis

Cipras koji je sazvao prevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona ND osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize, izjavio je danas posle glasanja da izbori predstavlju kjučnu odluku za budućnost Grka.

„To je ključna borba, borimo se sa optizmom i odlučno do poslednjeg trenutka“, rekao je Cipras i dodao da žrtvovanja i napori zemlje ne smeju da propadnu.

Micotakis je posle glasanja rekao da „birači danas donese odluku za svoju budućnost“ i dodao da če od sutra „biti bolji dan za naciju“.