U Gruziji na protestima povređeno više od 200 osoba 1Foto: Beta/ AP Photo/Zurab Tsertsvadze) (arhivska fotografija)

Nezadovoljstvo zbog prisustva ruske delegacije preraslo je sinoć u ulične nerede tokom obraćanja ruskog poslanika Sergeja Gavrila, člana Komunističke partije, u okviru godišnjeg sastanka međuparlamentarne skupštine pravoslavnih zemalja.

On je, u izjavi na ruskoj državnoj televiziji za sukobe okrivio „radikalne grupe“ koje su pokušale da izvedu „državni udar“ i odbacio je navode se bori na strani separatista u Abhaziji, insistirajući da je tamo bio samo u „humanitarnim misijama“.

Predsednca Salome Zarubašvili prekinuo je posetu Belorusiju kako bi pokušala da reši krizu u glavnom gradu.

Premijer Mamuka Bahtadže okrivio je opozicione lidere da su oteli građanske proteste i
rekao da su „lideri destruktivne opozicije prekršili zakon i Ustav“.

Gruzijska opozicija pozvala je na novi protest večeras ispred parlamenta.

Ruski zvaničnici okrivili su gruzijske političare da pokušavaju da potkopaju poboljšanje odnosa dve države, a Kremlj je sinoćne događaje nazvao nazvao anti-ruskom „provokacijom“.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Dve zemlje prekinule su diplomatske odnose nakon rata, ali su posljednjih godina preuzele korake za obnavljanje odnosa. Gruzija je ukinula vize za ruske posetioce, a Rusija je ukinula zabranu uvoza gruzijskog vina.

Međutim, animozitet prema Rusiji još uvek je jak zato što Kremlj podržava dve separatističke vlade, kao i zbog ruskog finansiranja i naoružavanja separatističkih grupa u tim regionima.