U izraelskoj vojnoj raciji na Zapadnoj obali ubijena dva Palestinca 1Gaza Foto, arhiva EPA-EFE/ MOHAMMED SABER

U izraelskoj vojnoj raciji u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali ubijena su danas dva Palestinca, uključujuči komandira vojnog krila Fataha Brigade mučenika Al Akse.

Palestinski Crveni mesec je saopštio da je najmanje 30 Palestinaca ranjeno.

Ibrahim al-Nabulsi iz Brigade mučenika Al-Akse i još jedan borac su ubijeni kada su vojnici opkolili kuću tražene osobe u Nablusu i kada je počela razmena vatre.

Vojna racija je počela jutros u starom gradu Nablusa na severu Zapadne obale, palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom izraelske vojske od rata 1967. godine.

Tokom racije je izbila razmena vatre izmedju Palestinaca i izraelskih snaga, dok je više od deset vojnih vozila blokiralo saobraćaj u gradu, rekao je dopisnik Frans presa koji je bio na poprištu nasilja.

Sukobi su izbili i u drugim delovima Nablusa, gde su Paletinci bacali kamenice na vojnike.

„Desetine izgrednika su bacale kamenice i eksplozive na vojnike koji su odgovorili sredstvima za rasturanje nereda i pucnjima. Nekoliko ljudi je ranjeno. Naše snage su otišle iz grada i nije bilo žrtava u našim redovima“, zaključeno je u vojnom saopštenju.

Vojnoj raciji prethodilo je okončanje smrtonosne trodnevne izraelske ofanzive protiv ekstremističkog palestinskog Islamskog džihada u nedelju uveče u pojasu Gaze, gde je po najnovijim informacijama poginulo 46 Palestinaca, uključujući 16 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.