U RS i Federaciji BiH malo i vakcina i vakcinisanih protiv korona virusa 1Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je izjavio da je prvom dozom vakcine protiv korona virusa vakcinisano 118.200 ljudi u Republici Srpskoj, dok je s obe doze vakcinisano oko 33.000.

To znači da je RS prvom dozom faksinano oko devet posto stanovništva, a revakcinisano manje od tri posto.

Šeranić je kazao da u RS kontinuirano pristižu nove količine vakcina Fajzer i Astrazeneca kroz mehanizme Kovaks i „EU za zdravlje“.

„Što se tiče vakcina Sputnjik V, ove sedmice očekujemo novu isporuku, dok su u toku pregovori dobavljača s kineskim partnerima za dodatne vakcine koje ćemo nabaviti“, kazao je on.

Ranije su iz Instituta za javno zdravlje RS saopštili da osobe koje su primile prvu dozu ruske vakcine Sputnjim V mogu biti revakcinisane i do tri meseca, a ne posle 21 dan, od primanja prve doze.

Problem se pojavio zato što u RS nisu stigle naručene vakcine iz Rusije.

Firma „Krajinagrup“ putem koje je, kako je saopšteno iz Vlade RS ugovoren uvoz 200.000 ruskih vakcina, za šta je izdvojeno 7,5 miliona evra, nije odgovorila na pitanja Bete, koja su im upućena u dva navrata, zbog čega je nastao zastoj sa uvozom vakcine Sputnik V.

U Federaciji BiH je vakcinisano 119.198 osoba prvom, a 19.970 drugom dozom vakcine.

To znači da je prvom dozom vakcinisano tek oko tri posto stanovništva, a revakcinisano oko jedan posto populacije.

Jedan deo stanovništva iz oba entiteta vakcinisao se u Srbiji, a Srbija je u nekoliko navrata donirala vakcine i za Federaciju BiH i za RS.

Generalna ocena javnosti je da vlasti u BiH na svim nivima, od državnog do entitetskih, nisu pokazale sposobnost da nabave vakcine potrebne za imunizaciju stanovništva protiv kovid-19.