Sarajevo: Završena šetnja antifašista 1Blajburg Foto: FoNet/AP (arhiva)

Komemorativna šetnja žrtvama fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu završena je kod Večne vatre kako je i planirano, a saobraćaj u Sarajevu je ponovo u funkciji.

Na komemorativnoj šetnji Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) okupio se veliki broj ljudi kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svetskog rata, ali i poslali antifašističku poruku.

Kolone građana stigle su ispred Večne vatre i pevaju pesmu „Vratit će se Valter“ i uzvikuju „Mi smo Valter“, „Dole Blajburg.

Učesnici šetnje izašli su na glavnu ulicu, Maršala Tita, zbog čega je saobraćaj blokiran i zapevali „Bela ćao“.

Građani su od Marijin Dvora šetnjom stigli do Večne vatre i pevali partizanske pesme u komorativnoj šetnji žrtavama Nezavisne Države Hrvatske, koja se održava uporedo sa misom za žrtve Blajburga u sarajevskoj katedrali.

Održavanje komemorativne šetnje dozvoljeno je uz poštovanje zdravstveno-epidemioloških mera, a pripadnici Crvenog krsta građanima dele maske i sredstva za dezinfikciju ruku.

SABNOR je organizovao šetnju nakon što je objavljeno da će misa za Blajburg biti održana u sarajevskoj katedrali. Prema procenama medija, u šetnji učestvuje više hiljada građana koji se protive odavanju pošte pripadnicima ustaškog režima, prenosi klix.ba.

Dok se u sarajevskoj katedrali održava misa za žrtve Blajburga, preko puta crkve, Štrosmajerovom ulicom, odjekuju partizanske pesme koje pevaju građani koji se protive molitvi za žrtve Blajburga.

„Bela ćao“ pre mesec dana bila je simbol otpora pošasti korona virusa koja je zahvatila svet, a danas je ova pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata označila nezadovoljstvo Sarajlija zbog mise, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.